VIJESTI / AKTUELNOSTI

Porsche Taycan s retro trkačkim šarama

porsche

Porsche Taycan

porsche

Porsche Taycan

porsche

Porsche Taycan

porsche

Porsche Taycan

Svaka ima svoju priču u historiji kompanije

 

Porsche je brend koji je slavu stekao kreirajući vrhunske sportske, ali i trkačke automobile bazirane upravo na cestovnim modelima. Svoju ekspanziju, doživjeli su sredinom prošlog vijeka kada su svi počeli primjećivati Porscheove rezultate i performanse na stazi. Vremenom, Porsche je stekao status legende i u brojnim kategorijama je došao do uspjeha koji ni dan danas nisu prevaziđeni.

 

Za sve te godine, osim prepoznatljivog stila i zvuka motora, Porsche je kreirao neke kultne livreje koje se i dan danas prepričavaju i smatraju jednim od najboljih u historiji. Amelia Island Concours je trodnevna izložba koja se održava na Floridi, a ove godine, Porsche je učestvovao sa tri primjerka svog prvog električnog automobila u historiji.

 

Taycan je atrakcija gdje god se pojavi, a kada je još u posebnom izdanju, onda se njegova pojava gleda s dodatnom pažnjom. Zašto je Taycan na Amelia Island Concours izložbi bio tako poseban? Zato što su tri primjerka nosila tri legendarne Porscheove livreje. Prvi primjerak je nosio legendarnu crveno-bijelu livreju sa 24h Le Mansa 1970. godine kada je Porsche slavio s modelom 917 Kurzheck i nosio broj 23. Naredne godine, Porsche 917/20 je bio prava senzacija, ali ne zbog činjenice da je bio daleko najbrži auto na trci, već zbog svoje pink „odore“. U šali, 917/20 su prozvali „svinjom“, „Velikom Bertom“ i „Lovcem na tartufe“. Treći, ujedno i posljednji primjerak nosi Porscheovu livreju iz 1973. godine kada je Porsche po prvi put slavio na 24h Dejtone, a bijela baza je bila prošarana pavim i crvenim trakama.

08:46 | Mar 16, 2020

KOMENTARI (0)