VIJESTI / AKTUELNOSTI

Porsche Taycan ušao u finalnu fazu testiranja

taycan

Porsche Taycan

taycan

Porsche Taycan

taycan

Porsche Taycan

Razvoj i testni program se bliže kraju

 

Porscheov prvi električni model u historiji, Taycan, intenzivno se testira i razvija kako bi svojim kupcima ponudili vrhunski sportski, električni model. Izuzetno dug razvojni period, konačno se bliži kraju obzirom na to da je Taycan ušao u posljednju fazu testiranja.

 

Taycan je testiran u 30 država svijeta, a njegova izdržljivost je ispitana u temperaturnom rasponu od -35°C do +50°C. Prototip Taycana testiran je na surovoj hladnoći Skandinavije gdje su ispitane njegove mogućnosti na snijegu i ledu, kao i izdržljivost baterija. Porsche se zatim zaputio u Južnu Afriku gdje su vršeni testovi performansi, kao i fina podešavanja automobila u cilju boljih performansi i reproduktivnosti. U Dubaiju, rađen je test sa istim ciljem kao i u Skandinaviji, a to je razumijevanje automobila i njegovog ponašanja na ekstremnim vrućinama kakve možete doživjeti samo u pustinji.

 

„Nakon izvršenih brojnih kompjuterskih simulacija, temeljiti testni program se bliži kraju. Prije nego što i zvanično predstavimo Taycana, on će preći oko šest miliona kilometara. Izuzetno smo sretni i ponosni na ono što smo stvorili i što je Taycan već stekao ovaj status koji sada ima. Preko 20.000 potencijalnih kupaca pokazatelj je da smo uradili pravu stvar i da će Taycan biti pravi Porsche.“ , izjavio je Stefan Weckbach potpredsjednik tima okupljenog oko razvoja Taycana.

 

Ovaj rigorozni testni program pokazatelj je da se Taycan neće razlikovati od ostalih Porscheovih modela sa konvencionalnim motorima. Pored zadivljujućih performansi, automobil mora biti dovoljno pouzdan i upotrebljiv u svakodnevnom životu.

 

O kakvom testnom programu se radi, najbolje govore sljedeće brojke:

Pređena kilometraža: oko šest miliona kilometara, od toga dva miliona kilometara su test izdržljivosti

Zemlje u kojima je bio Taycan: preko trideset, uključujući SAD, Kinu, Ujedinjene Arapske Emirate, Južnu Afriku i Finsku

Temperature: od -35°C do +50°C

Vlažnost zraka: od 20 do 100%

Nadmorska visina: od 85 metara ispod nivoa mora do 3.000 metara iznad nivoa mora

Ciklusi punjena: preko 100.000 koristeći različite tehnologije punjenja širom svijeta

Razvojni tim: oko 1.000 testnih vozača, tehničara i inžinjera

15:34 | Mar 29, 2019

KOMENTARI (0)