VIJESTI / PREMIJERE

Porsche Taycan zablistao na svjetskoj premijeri

porsche

Porsche Taycan

porsche

Porsche Taycan

porsche

Porsche Taycan

porsche

Porsche Taycan Turbo

porsche

Porsche Taycan Turbo

porsche

Porsche Taycan Turbo

porsche

Porsche Taycan Turbo S

porsche

Porsche Taycan Turbo S

porsche

Porsche Taycan Turbo S

porsche

Porsche Taycan Turbo S

porsche

Porsche Taycan

Početak nove ere za Porsche

 

Porsche je danas zvanično predstavio svoj prvi električni automobil u historiji. Taycan je spektakularno predstavljen na tri kontinenta simultano. Novi automobil povezuje bogatu Porscheovu tradiciju sa budućnosti. Cilj je da Taycan bude prvi u nizu električnih modela koji će nastaviti da nose slavu i uspjeh Porschea koji traju već dugih 70 godina.

 

Taycan je četverovratni sportski sedan sa unikatnim paketom koji nudi tipične performanse i povezanost sa svakodnevnom upotrebom. Istovremeno, napredne proizvodne metode i dodaci koje Taycan posjeduje postavljaju nove standarde u poljima održivosti i digitalizacije.

 

Dok mnogi proizvođači nastoje da stvore jedinstven dizajnerski jezik električnih automobila, Porsche je kreirao Taycana u svom prepoznatljivom stilu kombinujući karakterističnu siluetu u tijelu limuzine. Prve verzije Taycana koje će stići na tržište su Taycan Turbo i Taycan Turbo S. Nakon njih, planiran je i Taycan Cross Turismo krajem naredne godine.

 

Slabiji od dva modela je Taycan Turbo koji razvija 680 KS i ima nešto nižu potrošnju električne energije od S verzije. Taycan Turbo troši 26 kWh na 100 km, a od 0 do 100 ubrzava za 3,2 sekunde. Maksimalni domet ovog automobila iznosi 450 km. Taycan Turbo S predstavlja sami vrh ponude kada je ovaj model u pitanju. Njegova ukupna snaga iznosi 761 KS uz kombinovanu potrošnju električne energije od 26,9 kWh na 100 km. Sve to, bez proizvodnje štetnih CO2 čestica. Osim što je štedljiv, Taycan Turbo S je izuzetno brz. Od 0 do 100 km/h potrebno mu je samo 2,8 sekundi. Obzirom na to da je jači i troši nešto više električne energije, njegov domet iznosi 412 km. Obje verzije postižu maksimalnu brzinu od 260 km/h.

 

Taycan je prvi električni automobil koji koristi naponski sistem od 800 V umjesto uobičajenih 400. To je velika prednost svih kupaca Taycana jer za svega pet minuta baterija može biti napunjena za 100 km dometa. Punjenje sa 5% baterije na 80% traje 22,5 minute u idealnim uslovima pri upotrebi maksimalne snage punjenja od 270 kW.

 

Porsche je za Taycana spremio i potpuno novi, inovativni mjenjač sa dvije brzine. Praktično, u prvoj brzini Taycan ima bolje ubrzanje iz mjesta, dok druga brzina sa dužim prenosom doprinosi boljoj efikasnosti i skladištenju energije. Takođe, drugi stepen prenosa se koristi za postizanje veće maksimalne brzine.

 

Porsche je već počeo primati narudžbe za Taycana u obje izvedbe, a cijene variraju od tržišta do tržišta.

16:24 | Sep 4, 2019

KOMENTARI (0)