VIJESTI / AKTUELNOSTI

Porscheov elektrifikovani hiperautomobil stiže 2025.

Nasljednika modela 918 Spyder ne možemo očekivati prije 2025. godine

 

Porsche 918 Spyder se prestao proizvoditi sredinom 2015. godine. On je zajedno sa LaFerrarijem i McLarenom P1 formirao sveto trojstvo hiperautomobila 2013. godine kada su premijerno prikazani na sajmu u Ženevi.

 

Za sada još nije odlučeno da li će novi hiperautomobil biti potpuno električni ili će biti naprednija verzija hibrida, kao što je bio slučaj sa 918 Spyderom. Na odgovore ćemo morati sačekati neko vrijeme. Kada kažemo neko vrijeme, mislimo na par godina. Tako bismo novi Porscheov hiperautomobil mogli vidjeti tek na 94. Sajmu automobila u Ženevi, dakle 2025. godine.

 

Oliver Blume, jedan od ključnih ljudii u Porscheu je tu informaciju podijelio sa novinarima na press danima koji su prethodili zvaničnom otvaranju sajma koje je upriličeno danas. Direktno je uticao da se predstavljanje novog hiperautomobila odgodi za koju godinu. Blume smatra da tehnologija njihovih baterija još nije spremna za ugradnju u takav automobil, te da njihov kapacitet i domet automobilu nisu na adekvatnom nivou. Zato je odlučeno da se u naredne tri do četiri godine intenzivira razvoj baterija koje će biti primjerene za nasljednika fenomenalnog 918.

 

Istraživanja su pokazala da nova generacija Porscheovih baterija će ponuditi domet od čak 1.000 km, a uz to će biti 30% lakše dok će 99% materijala od kojih su baterije napravljene moći reciklirati. To su tzv. solid-state baterije. Upotreba čvrstih baterija umjesto litijumskih bi poboljšala učinkovitost i smanjila masu automobila Ova odluka, automatski je odgodila dolazak i hibridnog 911, te i njega možemo očekivati tek 2022. godine.

15:58 | Mar 7, 2019

KOMENTARI (0)