VIJESTI / AKTUELNOSTI

Posljednji Porsche 991

Veliko finale odlazeće generacije

 

Nova generacija Porschea 911, oznake 992, tu je već neko vrijeme. Sve više informacija stiže o svim izvedbama nove generacije „Elfera“, ali čini se da odlazeća generacija, 991, još nije rekla posljednju riječ. Tačku na i će staviti limitirana edicija - 911 Speedster.

 

Novi model će u najljepšem svjetlu reći zbogom i prepustiti tržište svom nasljedniku. Na Sajmu automobila u Parizu 2018. prikazan je koncept 911 Speedster. Tada nismo mogli naslutiti da će to biti posljednja serija ove uistinu sjajne generacije koja je ostavila dubok trag u historiji modela. Produkcijski model će se ipak malo razlikovati od prikazanog koncepta. Očekivano.

 

Najveće razlike se ogledaju lokaciji poklopca rezervoara i izgledu retrovizora. Na konceptu prikazanom u Parizu, poklopac rezervoara je bio smješten naprijed, na poklopcu prtljažnika, dok će na produkcijskom modelu biti smješten na već ustaljenom mjestu. Kada su retrovizori u pitanju, koncept je imao takozvane Talbot retrovizore koje ipak nećemo vidjeti na produkcijskom modelu i zamijeniće ih standardni retrovizori. Ono što je zadržao sa koncepta, to su dvije grbe, tipične za Speedster modele. Mehanički, novi Speedster imaće mnogo elemenata iz GT odjeljenja. To uključuje felge sa GT3 modela sa centralnim šarafom, manuelni šestostepeni mjenjač, ali i vrišteći šestocilindrični boxer motor sa preko 500 KS.

 

Poredeći sa Speedsterom generacije 997 koji je proizveden u svega 356 primjeraka, novi Speedster je izrađen u 1948 primjeraka i koštat će preko 200.000€.

22:17 | Feb 16, 2019

KOMENTARI (0)