VIJESTI / AKTUELNOSTI

Poslušajte zvuk Koenigsegga Jesko sa 1.600 KS

Kako zvuči moć? Koenigsegg daje odgovor

 

Nasljednik Koenigsegg Agere RS je predstavljen ove godine u Ženevi. Jesko, model nazvan po ocu osnivača švedskog brenda je bio jedna od glavnih zvijezda ženevskog sajma zahvaljujući impresivnoj snazi od 1.600 KS. Pod haubom se nalazi 5.0 litarski V8 motor koji, ukoliko koristi standardno gorivo, razvija 1.280 KS, dok na bio gorivo E85 raspolaže sa već pomenutom cifrom od 1.600 KS.

 

Jesko je remek djelo švedskih inžinjera koji su za ovaj automobil razvili najlakšu radilicu koja je ikada ugrađena u V8 motor - teška je samo 12,5 kilograma. Iako nakon samog predstavljanja nije bilo mnogo govora o ovom automobilu, iz Koenigsegga su nas za kraj godine i strpljenje nagradili video snimkom iz njihove fabrike na kojem po prvi put imamo priliku čuti paljenje ove zvijeri.

 

U Koenigseggu su uvjereni da će njihov model s lakoćom konkurisati pa čak i oboriti rekord koji je postigao Bugatti Chiron Super Sport 300+. Do sada najveća postignuta brzina sa produkcijskim automobilom je 490,5 km/h, a Jesko bi mogao biti prvi model koji će probiti barijeru od 500 km/h. Video paljednja ove zvijeri možete pogledati OVDJE.

14:21 | Dec 10, 2019

KOMENTARI (0)