VIJESTI / PREMIJERE

Povratak Ford Pume

ford

Ford Puma

ford

Ford Puma

ford

Ford Puma

ford

Ford Puma

ford

Ford Puma

ford

Ford Puma

Nakon višegodišnjeg odsustva, Puma se vratila kao terenac

 

Ford je u aprilu najavio povratak modela Puma, ali u znatno drugačijem izdanju od onog koje pamtimo. „Stara“ Puma je bila kompaktni coupe, bazirana na četvrtoj generaciji Fieste. Nova Puma je terenac, bazirana na sedmoj generaciji Fieste. Zajedničko im je da su obje generacije nastale od Fieste.

 

Ukoliko pogledamo Pumu, jasno se da naslutiti na kojem automobilu je bazirana. Iako to nije u potpunosti preslikani dizajn Fieste postavljen na višu platformu sa većim točkovima, Puma jednostavno ne može sakriti činjenicu šta je ona zapravo. Iz Forda nije bilo nikakvih iznenađenja po pitanju dizjana. Sve je to već uobičajeno za Fordove modele, a ovaj dizajnerski jezik u upotrebi je upravo od predstavljanja nove Fieste.

 

Rekli bismo da Pumin dizajn predstavlja spoj konvencionalnog i nekonvencionalnog. U kojem omjeru? Pa tu je više elemenata konvencionalnog dizajna koji će privući prosječne kupce, dok će mali djelić nekonvencionalnog biti dovoljan za avanturiste, kupce sa širim vidicima. Generalno, Puma je mladalački auto, ali je sasvim primjerena i za starije ljude.

 

Ako izvana nema većih iznenađenja, iznutra možemo reći da je u potpunosti preslikana Fiesta. Kvalitet završne obrade je ipak bolji nego u Fiesti jer ipak mora postojati elementi koji će opravdati i razliku u cijeni. Jedino što bismo svakako smjestili na drugo mjesto jesu komande ispod displeja na sredini instrument table. Jednostavno, mislimo da to nije baš najpraktičnije rješenje.

 

Za sada, u ponudi motora nalazi se samo jedan agregat, a to je 1.0 trocilindarski EcoBoost motor sa blagim hibridnim sistemom od 48 V. Ovaj motor ćete moći naručiti u dva nivoa snage: 123 i 153 KS. U budućnosti, trebao bi stići i dizelaš u ponudu. Bez obzira na koji se motor odlučite, snaga se šalje isključivo na prednje točkove. Cijena nove Ford Pume za sada nije poznata, a jedino što znamo je da bi u prodaju trebala stići do kraja ove godine.

08:26 | Jun 26, 2019

KOMENTARI (0)