VIJESTI / PREMIJERE

Predstavljen Aston Martin DBS Superleggera Volante

dbs

Aston Martin DBS Superleggera Volante

dbs

Aston Martin DBS Superleggera Volante

dbs

Aston Martin DBS Superleggera Volante

dbs

Aston Martin DBS Superleggera Volante

dbs

Aston Martin DBS Superleggera Volante

Kada automobil postane umjetnost

 

Nakon nekoliko mjeseci testiranja prototipa, Aston Martin DBS Superleggera Volante. Novi Aston Martinov kabriolet je automobil koji će vas ostaviti bez teksta. Ne možemo pronaći prave riječi da bismo ga opisali. Po nama, ovo je jedan od najljepših automobila današnjice, a čak je i to malo reći.

 

Ovo je drugi Aston Martinov automobil u ovom stoljeću koji će ponijeti „Volante“ u svom imenu. DBS Superleggera Volante kombinuje tri legendarna naziva, sve u jednom automobilu. Britanski proizvođač namjerava da i sa kabrio modelom održi iste karakteristike coupea kojeg krasi dinamičnost, agresivnost i zadivljujuće performanse.

 

Pa, možemo reći da su uspjeli. Kabriolet ima istu pojavu kao i coupe. Ne možete ga ignorisati niti ostati ravnodušni. Masivna maska hladnjaka i široki spliter su najupečatljiviji detalji na prednjem kraju. Spliter nema samo estetsku ulogu, već i aerodinamičku. Njegova glavna uloga je zapravo da šalje zrak ispod automobila i stvara bolje prijanjanje, ali i pomaže u hlađenju kočnica. Nazad se nalazi veliki dupli difuzor čija je uloga da maksimalno smanji odizanje zadnjeg kraja. Na automobilu se nalazi i nova verzija Aston Martinovog Aeroblade II sistema. Iako se radi o kabrioletu, DBS Superleggera Volante stvara svega 3 kg manje aerodinamičkog pritiska na maksimalnoj brzini u poređenju sa coupeom.

 

Pod haubom je, a šta drugo nego V12. Konkretno, radi se o 5.2 litarskom motoru koji razvija 715 KS i 900 Nm obrtnog momenta. Snaga se na zadnje točkove prenosi preko osmostepenog ZF automatskog mjenjača. Od 0 do 100 potrebno mu je svega 3,6 sekundi, samo 0,2 desetinke slabije od coupea. Postiže maksimalnu brznu od 340 km/h – pametnom dosta.

 

Isporuke prvih primjeraka DBS Superrlegera Volantea planirane su za treći kvartal ove godine. U Aston Martinu već primaju narudžbe, a cijena jednog primjerka iznosi približno 294.000€.

09:40 | Apr 24, 2019

KOMENTARI (0)