VIJESTI / PREMIJERE

Predstavljen Audi E-Tron Sportback

audi

Audi E-Tron Sportback

audi

Audi E-Tron Sportback

audi

Audi E-Tron Sportback

audi

Audi E-Tron Sportback

audi

Audi E-Tron Sportback

audi

Audi E-Tron Sportback

audi

Audi E-Tron Sportback

audi

Audi E-Tron Sportback

audi

Audi E-Tron Sportback

Coupeovski izgled, futuristička svjetla i potpuno konvencionalan izgled

 

Audi je u Los Angelesu predstavio novog člana E-Tron porodice. U pitanju je još jedan SUV potpuno konvencionalnog izgleda koji na prvi pogled, uopće ne izgleda poput električnih automobila. E-Tron Sportback ćete najlakše prepoznati u noći jer ima specifična svjetla koja... Recimo da rade čudne stvari. Vratićemo se na tu temu ubrzo.

 

Najnoviji električni Audi opravdava sva naša očekivanja i očekivanja javnosti. Baš onako kako smo i mislili da će biti, E-Tron Sportback pokreću dva elektromotora čija ukupna snaga iznosi 402 KS, baš kao i u standardnoj izvedbi. Sportback je preuzeo i paket baterija koje ovom automobilu daju dovoljno električne energije da pređe 445 kilometara. U poređenju sa standardnom, kompaktnom izvedbom, to je 22 kilometra više.

 

Povećanje dometa je postignuto zahvaljujući padajućoj liniji krova za koju iz Audija kažu da je efikasnija i da sama po sebi donosi povećanje od 10 kilometara. Lakši protok zraka donosi manje probleme za putnike na zadnjim sjedištima jer je prostor za glavu smanjen za 20 milimetara. Ukupna zapremina prtljažnika je takođe blago kompromitovana, ali ćete i dalje imati sasvim pristojan prtljažnik: 614 litara, a ukoliko spustite zadnja sjedišta čak 1.653 litra.

 

Još jedan od detalja koji je specifičan za Sportback su opcijski virtuelni bočni retrovizori koji su zapravo kamere čija se slika prikazuje na centralnom ekranu u automobilu. Kočioni sistem je unaprijeđen te je i njegova efikasnost poboljšana.

 

Sada dolazimo do dijela sa svjetlima. Sigurno „najcool“ detalj ovog automobila su njegova svjetla. Digitalna Matrix LED svjetla će osvijetliti cestu u „visokoj rezoluciji“, barem tako kažu iz Audija. Srž sistema se krije u malom čipu koji u sebi sadrži tačno milion mikro ogledala. Koristeći elektrostatička polja, svako od tih ogledala se pomjeri do 5.000 puta u sekundi. Sve vam to zvuči poput naučne fantastike, ali rezultat su svjetla koja mogu osvijetliti daleko ispred i oko vas, zavisno od toga koja sekcija ceste vam je potrebna. Ova „čudnovata“ svjetla mogu prikazivati i specifične fotografije. Ono što je takođe jedna od najkorisnijih stvari je činjenica da se svjetlost može blokirati kako ne bi zaslijepila vozača iz suprotnog smjera, a pri tom da vi ni ne osjetite to jer put pred vama ostaje savršeno osvijetljen.

 

Početak prodaje E-Tron Sportbacka je planiran na proljeće naredne godine, a u prodaju će prvo ući limitirani Edition One model sa S Line detaljima i ekskluzivnim 21-inčnim felgama. Cijene ovog automobila kreću od oko 83.000€.

08:40 | Nov 20, 2019

KOMENTARI (0)