VIJESTI / PREMIJERE

Predstavljen blindirani Volvo XC90 Armored

volvo

Volvo XC90 Armored

volvo

Volvo XC90 Armored

volvo

Volvo XC90 Armored

volvo

Volvo XC90 Armored

volvo

Volvo XC90 Armored

volvo

Volvo XC90 Armored

Razvoj terenca otpornog na metke trajao dvije godine

 

Kada ste veoma značajna ličnost za državu, njenu ekonomiju, prosperitet, potrebna vam je posebna zaštita koja sigurnost podiže na najviši mogući nivo. U ludom vremenu u kojem živimo, sve je više terorističkih napada i prijetnji za opću sigurnost. Upravo osobe koje smo spomenuli na početku teksta, za prevoz biraju blindirana vozila kao što je ovo o kojem danas govorimo. Volvo je predstavio svoj blindirani XC90.

 

Svi znamo koliko je Volvo čvrst i jak automobil. Takođe, upoznati smo i sa brojnim šalama na račun Volva u kojima se ističe njihova snaga te ih se ponekad upoređuje s tenkovima. Ovaj XC90 je automobil koji svakako nije „šala“ jer posjeduje VPAM VR8 rejting zaštite, što je drugi najveći rejting koji postoji. VPAM je organizacija koja istražuje, testira i razvija materijale otporne na metke. VR8 rejting znači da je XC90 je u potpunosti otporan na metke, a otporan je i na eksplozije.

 

Baza automobila je standardni XC90 T6 AWD. Kada ga proizvedu u svojoj fabrici u Švedskoj, Volvo automobil šalje za Njemačku u TRASCO, firmu smještenu u Bremenu kako bi automobil blindirali. Snažni čelični oklop je debeo 10 mm, dok je debljina stakala podignuta na 50 mm. Dodatna zaštita je na masu automobila dodala oko 1.400 kg što ukupnu masu podiže na čak 4.490 kg.

 

Iz Volva su se pobrinuli da ovaj XC90 izgleda kao i svaki drugi te ga je nemoguće razlikovati izvana. Diskretna zaštita ne odaje stvarnu snagu i vrijednost ovog automobila, a izuzetno je važno da ostane „neprimjetan“ kako ne bi izazivao neželjenu pažnju.

 

Kupci mogu već sada naručiti svoj primjerak XC90 Armored, a prvi primjerci stižu krajem 2019. U ponudi će osim XC90 Armored biti i XC90 Inscription koji je takođe blindiran, ali sa znatno slabijim materijalom.

08:58 | Jun 27, 2019

KOMENTARI (0)