VIJESTI / PREMIJERE

Predstavljen osvježeni Jaguar XE

jag_xe

Jaguar XE

jag_xe

Jaguar XE

jag_xe

Jaguar XE

jag_xe

Jaguar XE

Agresivan izvana, elegantan iznutra

 

Jaguar je predstavio facelift modela XE. Agresivan dizajn je glavno obilježje ovog automobila izvana. „Mišićava“ forma automobila donosi i poboljšanja aerodinamičkog paketa, a samim tim za sobom povlači i poboljšanje performansi. Generalno, XE se nije mnogo promijenio. Sve promjene su suptilne, ali su ovaj model vratile u život.

 

Počevši od novih LED svjetala koja su uža i oštrija nego prije, zajedno sa prednjim i zadnjim redizajniranim branikom, upotreba karkakterističnih R-Dynamic elemenata je zastupljena i na novom XE. Najveće promjene desile su se u unutrašnjosti automobila. Iako je zadržao sličan layout kao prošli model, novi XE ipak nudi brojne novosti. Ono što Jaguar posebno ističe jesu SportShift ručica automatskog mjenjača, JaguarDrive Control preuzet sa F-Type modela, oboje smješteno na centralnoj konzoli.  Novi volan kao i digitalna intrument tabla preuzeti su sa I-Pace modela, kao i Touch Pro Duo infotainment sistem.

 

Ukupni dojam u kabini je znatno bolji nego prije. Novi, još kvalitetniji materijali su pažljivo odabrani kako bi bili prikladni da se nađu u jednom Jaguaru. Zanimljiv detalj je srednji retrovizor, smješten u automobilu. Možda vam izgleda čudno na fotografiji, što je potpuno opravdano. Zapravo, to uopšte nije ogledalo već ekran koji prikazuje sliku sa ClearSight širokougaone kamere koja odašilje sliku.

 

Pod haubom se nalaze već poznate pogonske jedinice, s tim da je sa novim modelom izbor motora sužen. Ljubitelji benzinskih motora će moći birati između dva dvolitarska motora sa 247 i 296 KS, dok dizelaši imaju samo jedan motor i to od 180 KS. Za sada, niko ne spominje verziju sa V6 motorom s kompresorom.

 

Narudžbe za novi Jaguar XE su već počele pristizati, a u Velikoj Britaniji, cijene se kreću od 33.915 £ (oko 77.000 KM).

09:12 | Feb 27, 2019

KOMENTARI (0)