VIJESTI / PREMIJERE

Predstavljen osvježeni Porsche Macan Turbo

porsche

Porsche Macan Turbo

porsche

Porsche Macan Turbo

porsche

Porsche Macan Turbo

porsche

Porsche Macan Turbo

Motor iz Cayennea

 

Porsche je predstavio osvježeni Macan u julu prošle godine u Šangaju, a u Evropi je zvanično prezentovan na Sajmu automobila u Parizu na jesen prošle godine. Osvježeni Macan je do sada bio u ponudi sa 2.0 četverocilindarskim turbo motorom koji razvija 245 KS, a sada je stigla brža, znatno performantnija verzija Porscheovog manjeg terenca.

 

Predstavljen je novi Macan Turbo koji će koristiti 2.9 litarski biturbo V6 motor. Isti motor koriste Panamera i Cayenne. U odnosu na Macan S koji koristi 3.0 litarski turbo V6 sa 348 KS, Macan Turbo raspolaže sa 435 KS i 550 Nm obrtnog momenta. Sa Sport Chrono paketom, Macan Turbo do stotke stiže za samo 4,3 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 270 km/h. Sedmostepeni DCT automatski mjenjač šalje snagu na sva četiri točka, a za poboljšano prijanjanje, tu je Porsche Traction Management.

 

Macan Turbo je ozbiljan sportaš sa mnogo snage i obrtnog momenta te je takvom automobilu potreban adekvatan ovjes. Porsche je za njega spremio podesivi zračni ovjes i karbon-keramičke kočnice. Za razliku od ostalih izvedbi, Macan Turbo je dobio poseban kočioni sistem pravljen od specifičnog materijala koji povećava efikasnost sistema, responzivnost, a i manje se troši. Ovaj materijal stvara i do 90% manje prašine koja nepovoljno utiče na dužinu zaustavnog puta i hlađenje kočnica.


Iz Porschea su se potrudili da ovom automobilu dadnu i drugačiji izgled kako bi se jasno razlikovao od standardnog Macana. Prednji kraj je agresivnije dizajniran sa većim otvorima. Osim estetske uloge, to itekako prija znatno većem i jačem motoru koji se nalazi u Macanu. Nazad, Porsche je dodao krovni spojler koji izgleda poput manjeg produžetka linije krova. Automobil u seriji dolazi sa 20-inčnim felgama.

 

Cijene Porschea Macan Turbo kreću od 75.315€, a prodaja bi trebala početi krajem godine. Novi Macan Turbo stiže u Frankfurt te će javnost imati priliku da ga bolje upozna za vrijeme trajanja IAA.

10:15 | Aug 30, 2019

KOMENTARI (0)