VIJESTI / PREMIJERE

Predstavljen prvi električni Aston Martin

rapidee

Aston Martin Rapide E

rapidee

Aston Martin Rapide E

rapidee

Aston Martin Rapide E

rapidee

Aston Martin Rapide E

Aston Martinov prvi korak ka budućnosti

 

Aston Martin je za sajam u Šangaju spremio premijeru svog prvog električnog automobila u historiji brenda. Tržište električnih automobila je potpuno novi, neistraženi svijet za legendarnog britanskog proizvođača koji nastoji ići u korak s vremenom, ali i zadržati svoj karakter.

 

Električni automobil o kojem govorimo je Rapide E. Njegovo ime vam je vjerovatno poznato jer već od ranije postoji „obični“ Rapide. „Zelena“ izvedba Rapidea je nešto drugačija. Rapide E ima moderniji dizajn, nove linije, ali je forma ostala ista. Kada ga pogledate, ne možete reći da se radi o Ferrariju ili Porscheu. Zabune nema, ovo je pravi Aston Martin. Sve izmjene na karoseriji su rađene kako bi se poboljšala efikasnost ovog automobila i poboljšao protok zraka. Čak su i kreirane unikatne felge za ovaj automobil koje povoljno utiču na efikasnost, ali i hlađenje kočnica.

 

Kada pišemo o nekom Aston Martinovom automobilu, navikli smo da pišemo o masivnom 6.0 V12 motoru. Međutim, umjesto njega, svoje mjesto „pod haubom“ su našla dva elektromotora koji snagu šalju samo na zadnje točkove. Pod haubom smo stavili pod navodnicima iz prostog razloga što su elektromotori smješteni zapravo nazad, dok su baterije, ukupne jačine 800 V smještene naprijed, gdje biste inače našli V12. Baterije imaju preko 5.600 litijumskih ćelija, a kompletan pogonski sistem razvija 601 KS i 950 Nm obrtnog momenta. Električni model bi snagom i obrtnim momentom postidio izvedbu sa V12 motorom.

 

Šta radi ta 601 električna konjska snaga? Pa, kada „zakucate“ papučicu za pod, Rapide E do 100 km/h ubrzava za manje od 4 sekunde. Ponovo, Rapide E je osramotio svoju „braću“ sa motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. To je skoro sekundu brže od Rapide S modela, a brži je i od AMR edicije. Maksimalna brzina je limitirana na 250 km/h. Što se dometa tiče, po WLTP standardima Rapide E može preći preko 320 km sa jednim punjenjem.

 

Rapide E je Aston Martinov ulazak u svijet električnih vozila. Zapravo, ne pravi ulazak. U jednu ruku, Rapide E predstavlja eksperimentalni model i pravu pripremu za lansiranje brenda Lagonda, koji će biti u potpunosti posvećen električnim vozilima. Svega 155 primjeraka Rapide E modela će biti napravljeno, a cijene su ostale tajna koju će saznati samo oni koji predaju aplikaciju Aston Martinu za kupovinu ovog modela. Ipak, glasine kažu da je za ovaj automobil potrebno izdvojiti oko 290.000€.

08:13 | Apr 16, 2019

KOMENTARI (0)