VIJESTI / PREMIJERE

Premijerno otkriven Aston Martin DBX

aston martin

Aston Martin DBX

aston martin

Aston Martin DBX

aston martin

Aston Martin Vantage Roadster

aston martin

Aston Martin DBX

aston martin

Aston Martin DBX

aston martin

Aston Martin DBX

aston martin

Aston Martin DBX

aston martin

Aston Martin DBX

aston martin

Aston Martin DBX

Prvi Aston Martinov SUV u historiji

 

Konačno smo dočekali njegovo veličanstvo. Predstavljen je Aston Martin DBX, prvi terenac u historiji Aston Martina. Nakon 106 godina postojanja, kultni britanski brend nagovještava da ne zaostaje za konkurencijom te su odlučili da naprave automobil shodno zahtjevima tržišta. Iako su prepoznatljivi po sportskim i GT automobilima, Aston Martin je popustio i kreirao SUV koji bi mogao imati sjajnu budućnost.

 

Zašto? Zato što je to i dalje Aston Martin, pravi i beskompromisni Aston Martin sa vrhunskim voznim karakteristikama i performansama. DBX bi mogao biti jedan od prodavanijih modela zbog svojih kvaliteta koje ostali terenci uopće ne nude ili ne u ovoj mjeri kao on.

 

Pod haubom je AMG-ovo srce. Četverolitarski biturbo V8 motor je posuđen iz modela DB11 i Vantage, ali je za potrebe znatno većeg i težeg DBX-a pojačan sa oko 510 KS na 542 KS uz 700 Nm obrtnog momenta. Snaga se na sva četiri točka prenosi preko 9-stepenog automatskog mjenjača. Automobil ima i aktivni centralni diferencijal i elektronski zadnji šper diferencijal. Kako jedan terenac može biti pravi Aston Martin? Pa i pored svojih 2.245 kilograma, DBX do stotke juri za 4,3 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 291 km/h. Iako vas to ne treba zanimati kada je Aston Martin u pitanju, osim što je veoma brz, za jedan ovakav automobil je i efikasan zahvaljujući deaktivaciji cilindara pri manjim brzinama.

 

Unutrašnjost automobila je tipična britanska, aristokratska. Da budemo precizni, vizuelno je britanska, a porijeklom bosanska! Elementi enterijera za novi DBX se proizvode u Bosni i Hercegovini te se možemo pohvaliti da je ovaj automobil djelimično i naš. Ma koliko malo, ali je i naš. Dosta šale...

 

Kada kažete Aston Martin, to nekako zvuči skupo, zar ne? Ne očekujte ništa drugačije ni kada je DBX u pitanju. Cijene ovog modela kreću od 174.500€. Naravno, tu se radi o osnovnom modelu, a ukoliko krenete da ga uređujete po svojoj volji... Nećemo dalje. Dobrodošao, DBX.

09:40 | Nov 20, 2019

KOMENTARI (0)