SPORT / FORMULA 1

Preminuo Sir Stirling Moss

Odlazak jednog od najboljih britanskih vozača u historiji

 

Danas je u Londonu preminuo Stirling Moss, jedan od najboljih britanskih vozača ikada. U svojoj bogatoj karijeri koja je počela daleke 1948. godine, Moss je ostvario 212 pobjeda, a učestvovao je na 529 trka. Zahvaljujući svojim uspjesima i brilijantnoj vožnji, mnogi ga opisuju kao najboljeg vozača Formule 1 ikada koji nije osvojio šampionsku titulu.

 

Moss je u svojoj karijeri nastupio na 67 trka Formule 1, a najznačajniji timovi za koje je vozio su Mercedes-Benz, Maserati i Lotus. Osim Formule 1, gdje je ostvario 16 pobjeda, Moss je učestvovao i na 24h Le Mana gdje je 1956. godine došao do drugog mjesta u generalnom plasmanu i pobjede u klasi S3.0. Pokojnog Mossa je karakterisala svestranost, te je uspješno učestvovao i na reliju, a svakako je najznačajniji rezultat drugo mjestu na Reliju Monte Karlo 1952. godine.

 

Pobjedom na trci Mille Miglia 1955. godine za Daimler Benz AG, Moss je potvrdio svoj kvalitet, talenat i sportsku veličinu. Moss je bio dugogodišnji ambasador brenda Mercedes-Benz, a bio je i strastveni kolekcionar njihovih automobila.

12:46 | Apr 12, 2020

KOMENTARI (0)