VIJESTI / AKTUELNOSTI

Procurile prve fotografije novog Peugeota 208

Ranije nego što je iko planirao

 

Neko je preduhitrio Peugeot i brže bolje napravio screenshot reklamnog videa za novi 208. To je barem naša pretpostavka. Inače nemamo drugo logično objašnjenje zašto je fotografija ovoliko mutna. Iako je mutna, jasno pokazuje „lice“ novog Peugeota 208.

 

Novi 208 će imati znatno oštrije linije nego njegov prethodnik, dok je prednji kraj dizajniran po uzoru na 508. Ostatak automobila, inspirisan je modelima 3008 i 5008. Automobil je dobio nova LED svjetla, novi dizajn maske i nove usise.

 

Novi 208 je narastao i slijedi put svog većeg brata, 308. Dužina automobila je narasla na oko četiri metra, dok su i prednji i zadnji prevjesi kraći zbog većeg međuosovinskog rastojanja. To bi trebalo doprinijeti povećanju prostora u kabini. Novi 208 je još jedan model sa Peugeotovim i-Cockpitom. Digitalna instrument tabla, sportski stilizovana alkantara sjedišta i sada već karakteristični četvrtasti Peugeotov volan.

 

Druga generacija Peugeota 208 smještena je na CMP platformi što znači da automobil podržava i električni pogon. Peugeotova najnovija arhitektura na bolji način raspoređuje težinu u odnosu na još uvijek aktuelni PF1 arhitekturu. Osim boljeg rasporeda, sama arhitektura omogućuje smanjenje mase. Tako će novi 208 biti oko 100 kg lakši od starog. Nova platforma je razvijena u saradnji sa kineskim partnerom Dongfengom.

 

Što se tiče modela, sigurno je da će automobil dobiti trocilindarske turbo benzinske motore čiji raspon snage kreće od 70 do 150 KS i to u 1.2 litarskoj verziji. Još nije sigurno hoće li Pegueot ponuditi i dizelske motore za 208. Ono što nas sve raduje jeste da će i u novoj generaciji postojati Gti model, sa preko 200 KS.

12:56 | Feb 22, 2019

KOMENTARI (0)