VIJESTI / AKTUELNOSTI

Prodaje se gotovo nov Mercedes 190 Evo

merc

Mercedes-Benz 190 EVO

merc

Mercedes-Benz 190 EVO

merc

Mercedes-Benz 190 EVO

merc

Mercedes-Benz 190 EVO

merc

Mercedes-Benz 190 EVO

Stanje automobila ostavlja bez riječi, ali i cijena

 

Početkom devedesetih, u DTM šampionatu vođena je velika bitka između BMW-a i Mercedesa. Tadašnja pravila za dobijanje DTM homologacije su nalagala proizvođačima da moraju napraviti određeni broj primjeraka cestovne izvedbe automobila s kojim se takmiče u šampionatu. BMW je koristio tada aktuelnu generaciju modela M3, E30 ili popularnije rečeno „kocku“.

 

Mercedes je razvio poseban model za DTM, a baziran je na modelu 190. U naziv su dodali „Evolution“, a na karoseriju masivni spojler, jedinstvene branike i proširenja. Pod haubom se nalazi 2.5 litarski motor sa 16 ventila. Njegova maksimalna snaga je iznosila 235 KS. Upravo jedan takav, od ukupno 500 izrađenih primjeraka je na prodaju po nevjerovatnoj cijeni.

 

Automobil se nalazi u fabričkom stanju sa samo 13.126 pređenih kilometara na satu. Historija održavanja je besprijekorna, te za 29 godina, ni jedan servis nije preskočen. Kod prvog vlasenika se zadržao godinu dana, a onda ga je kupio Hans-Jurgen Tiemann, poduzetnik i trkač. Brigu o ovom automobilu je nastavio tim njegovih mehaničara koji su ga pratili na trkama, a sa trkaćom izvedbom istog modela je nekoliko puta osvajao 24 sata Nurburgringa.

 

Za ovaj izvrsni kolekcionarski primjerak, moraćete izdvojiti čak 319.000€. Ta cijena je nekako primjerenija ukoliko kupujete superautomobil, ali kada „zagrebete“ ispod površine i osvrnete se na historiju automobila, shvatite koliko zapravo vrijedi.

08:10 | Jul 12, 2019

KOMENTARI (0)