VIJESTI / AKTUELNOSTI

Prodaje se šampionski bolid Michaela Schumachera

ferrari

Ferrari F2002

ferrari

Ferrari F2002

ferrari

Ferrari F2002

ferrari

Ferrari F2002

Prilika da posjedujete dio historije

 

Michael Schumacher. Nadamo se da ste ustali iz respekta prema ovom legendarnom vozaču i velikom čovjeku. Po mnogima, ostat će upamćen kao najbolji svih vremena. Najsvjetljije trenutke u karijeri doživio je za volanom crvenog bolida – Ferrarija. Dominacija je trajala punih pet godina, a posebna demonstracija sile viđena je 2002. godine kada je već u Francuskoj, na 11 rundi šampionata osvojio titulu, čak 6 trka prije kraja.

 

Ferrarijev F2002, bolid s kojim je Schumacher osvojio titulu smatra se jednim od najdominantnijihu historiji. Od 17 trka, na svih 17 na podijumu se našao barem jedan Ferrarijev vozač. Samo na dvije trke te godine nisu pobijedili, što govori o kakvoj dominaciji je bila riječ, kao i kakav je bolid bio legendarni F2002.

 

Upravo taj, F2002, s kojim je Schumacher ovjerio svoju petu šampionsku titulu biće ponuđen na aukciji. Šasija sa brojem 219 s kojom je Schumacher osvojio tri trke u San Marinu, Austriji i Francuskoj. Priča koja stoji iza ovog primjerka je nevjerovatna te će njegov kupac uistinu imati dio historije u svojoj kolekciji.

 

Schumacher je u San Marinu slavio laganu i ubjedljivu pobjedu ispred timskog kolege Rubensa Barrichella u F2002 #219, međutim, naredna pobjeda u ovom bolidu je jedna od njegovih najkontroverznijih. Poznavatelji Formule 1 znaju o čemu se radi. Rubens Barrichello je vodio tokom cijele trke. Krenuo je sa pole pozicije, suvereno vladao do 62. kruga kada je Schumacher nakratko preuzeo vodstvo, a već naredni krug se ponovo vratio na čelnu poziciju i tako je bilo sve do zadnjeg kruga kada su mu sa pitwalla naredili da propusti Schumachera i tako osvoji pobjedu.

 

Naredna pobjeda je bila čista kao suza, historijska. Pobjedom u Francuskoj, na stazi Magny Cours, Schumacher je osvojio petu titulu i izjednačio se sa Juan Manuelom Fangiom.

 

Iako nije poznato po kojoj početnoj cijeni će biti ponuđen, sigurni smo da će ovaj „dragulj“ biti potrebno čak i nekoliko miliona eura. Aukcija će biti održana 30. novembra u Abu Dhabiju, na zadnjoj trci sezone. Dio novca od prodaje biće uplaćen na račun Schumacherove fondacije Keep Fighting.

14:04 | Jun 18, 2019

KOMENTARI (0)