VIJESTI / AKTUELNOSTI

Proizveden 10.000.000. primjerak Minija

Legendarni automobil ove godine slavi 60. rođendan

 

Prošlo je šezdeset godina od kako je ideja Aleca Issigonisa pretočena u djelo. Prije šezdeset godina proizveden je prvi Mini. Automobil koji je savršeno oslikavao svoj naziv, imao maksimalno iskorišten prostor za svoje gabarite, veoma mala ukupna masa uz izvanrednu upravljivost, bili su recept koji je privukao brojne entuzijaste koji su uživali u zabavnoj vožnji ovog mališana.

 

Nakon šezdeset godina, proizveden je 10.000.000. primjerak Minija. Jubilarni primjerak je proizveden u Minijevoj fabrici u Oxfordu, gdje se Mini proizvodi od samog početka, 1959. pa sve do danas. Sam jubilarni primjerak je iz limitirane serije 60 Years Edition kojom se slavi šezdeseti rođendan ovog automobila. Automobil će biti dio konvoja od 60 automobila koji će se zaputiti iz Oxforda ka Bristolu gdje će biti održana velika rođendanska proslava 11. avgusta.

 

„Vidjeti 10-milioniti primjerak legendarnog Minija kako silazi sa trake u Oxfordu je bio momenat u kojem smo se svi osjećali ponosno. Neki od njih imaju članove porodice koji su radili prije njih i proizvodili klasični Mini upravo na istom mjestu gdje mi gledamo jubilarni primjerak. Ovo je predivno poglavlje u historiji Minija i dokaz strasti kupaca prema ovom posebnom britanskom automobilu.“, izjavio je Peter Weber, šef fabrike u Oxfordu.

17:52 | Aug 10, 2019

KOMENTARI (0)