VIJESTI / PREMIJERE

Prva električna Škoda u historiji

škoda

Škoda CITIGOe iV

škoda

Škoda CITIGOe iV

škoda

Škoda CITIGOe iV

škoda

Škoda CITIGOe iV

škoda

Škoda CITIGOe iV

Nakon hibridnog Superba, stigao je i CITIGOe iV

 

Škoda je sa današnjim danom i zvanično započela „revoluciju“ svog brenda. Osim prvog hibrida u historiji, Škoda je danas predstavila i svoj prvi, potpuno električni automobil. U svoje 124 godine postojanja, Škoda nikada nije imala ni najmanji eksperiment sa električnim automobilima, ali došlo je vrijeme da se napravi i taj korak, a prvi na redu je CITIGOe iV.

 

Ne želimo komentare kako se ovdje radi o već davno predstavljenom Volkswagenu e-up! Sa Škodinim znakom. CITIGOe iV to uopće nije, već je potpuno novi električni automobil. Prva električna Škoda u historiji koristi elektromotor od 82 KS i 210 Nm obrtnog momenta. Sa potpuno električnim pogonom, CITIGOe iV ne emituje štetne gasove u okoliš, a njegov domet iznosi 265 km po WLTP standardima. Njegova maksimalna brzina iznosi 130 km/h, ali ovdje se radi o električnom, gradskom automobilu te velike brzine su bespotrebne.

 

CITIGOe je zasnovan na  standardnom Citigu s pet vrata. Iako je dug svega 3.597 mm i širok 1.645 mm, CITIGOe nudi dovoljno prostora za četiri osobe, a čak ni prtljažnik nije premal. Sa sjedištima na mjestu, zapremina prtljažnika iznosi 250 l, dok se njegova zapremina penje na 923 litra kada preklopite zadnja sjedišta.

 

Govoreći o brzini punjenja, CITIGOe je moguće napuniti do 80% za sat vremena, koristeći CSS (Combined Charging System), odnosno ukoliko punite automobil preko DC brzog punjača jačine 40 kW. Ako koristite standardni, AC zidni punjač od 7,2 kW, za 80% vam je potrebno 4 sata i osam minuta, a čak 12 sati i 37 minuta ako koristite standardni kućni priključak.

18:38 | May 23, 2019

KOMENTARI (0)