VIJESTI / AKTUELNOSTI

Prve fotografije novog BMW-a serije 1

bmw

BMW serije 1

bmw

BMW serije 1

bmw

BMW serije 1

306 KS za M135i

 

BMW je svoje fanove zasigurno razočarao odlukom da odbaci zadnji pogon i redni šestocilindarski motor kada je u pitanju serija 1. Tu odluku opravdavaju tvrdnjom da je tržištu potrebniji koncept vozila kakav će biti novi BMW serije 1, o čemu smo već pisali.

 

Dok mnogi misle kako auto mora imati zadnji pogon kako bi bio zabavan za vožnju, mi se ne bismo složili s tim. Daleko od toga da zadnji pogon nije zabavan, ali i prednji pogon itekako zna prirediti vrhunsku zabavu za volanom. Sjetimo se početaka hot hatch automobila, da li je i jedan imao zadnji pogon osim Renaulta 5 Turbo? Naravno da nije. Skrenimo malo sa teme i novog BMW-a serije 1, te napomenimo kako su Peugeot 205 GTI, VW Golf GTI prve i druge generacije, Renault Clio Williams, Honda Civic Type R EP3, ali i najnoviji Civic Type R FK8 takođe modeli sa isključivo prednjim pogonom. Ko god je vozio ili barem poznaje automobile, zna o čemu govorimo. Dakle, itekako je moguće imati zabavu sa prednjim pogonom, ako se taj automobil izradi na pravi način.

 

Koliko će se BMW snaći sa potpuno novim konceptom automobila za njih, ostaje nam da vidimo. Još jedna od prednosti prednjeg pogona je značajno povećanje prostora u kabini. Nova serija 1 će imati daleko niži centralni „tunel“. To će donijeti dodatnih 3,3 cm prostora za noge i skoro 2 cm prostora za glavu. BMW M135i xDrive bi trebao biti ozbiljan rival Volkswagenovom Golfu R i eventualno Mercedesu A35 AMG, dok će za A45 AMG morati spremiti nešto znatno bolje. Pod haubom će biti 2.0 litarski turbo motor koji se nalazi u modelu X2 M35i. Njegova snaga iznosi 306 KS i razvija obrtni moment od 450 Nm.

Zvanična premijera novog BMW-a serije 1 planirana je za sajam u Frankfurtu, ali se nadamo kako će BMW odlučiti da ga prikaže nešto ranije na internetu.

12:22 | Mar 28, 2019

KOMENTARI (0)