VIJESTI / AKTUELNOSTI

Prvi detalji o novoj S-klasi

Najnaprednija S-klasa ikada

 

Mercedes uveliko radi na novoj S-klasi. BMW je početkom godine predstavio seriju 7, A8 je tu već godinu dana, ali su oba modela ostala u sjeni kraljice segmenta. Sa novom generacijom, Mercedes planira u potpunosti potući konkurenciju i nastaviti diktirati trendove.

 

Nova S-klasa bi na tržište trebala stići naredne godine, a lagano se odmotava klupko i pristižu nam prve informacije i detalji o W223, sedmoj generaciji S-klase. Što se tiče eksterijera, možemo reći da se radi o evoluciji dizajna koji je pretrpio blage promjene. Klaster prednjih svjetala je dobio moderniji dizajn, dok će prednji branik i maska hladnjaka ostati manje više isti. Zadnji kraj dobiće drugačija svjetla i to bi bilo sve što se tiče eksterijera. Prije par dana smo objavljivali prvi render, a sada donosimo novi, relevantniji render.

 

Enterijer će dobiti masivni centralni ekran osjetljiv na dodir koji u potpunosti mijenja sve konvencionalne tipke, i nudi touch bar na dnu ekrana. Tu su zapravo smještene sve kontrolne funkcije. U razvoju potpuno digitalnog okruženja, učestvovali su Harman, Samsung i NVIDIA kako bi MBUX u novoj S-klasi bio najmoderniji i najnapredniji infotainment sistem ikada.

 

U planu je i električna verzija S-klase. Masa automobila će biti znatno smanjena upotrebom aluminija i karbona za izradu samog automobila, a to će povoljno uticati i na potrošnju energije, odnosno povećanje dometa. Mercedes planira uvesti EQS, potpuno električni, ali i hibridnu varijantu. Hibridna varijanta bila bi zasnovana na običnoj S-klasi, dok bi EQS koristio potpuno drugu platformu. Jedna od velikih novosti koju će nova S-klasa donijeti je i treći stepen autonomije. Zasigurno, nova S-klasa će biti najnaprednija ikada.

16:20 | Mar 18, 2019

KOMENTARI (0)