VIJESTI / AKTUELNOSTI

Prvi renderi novog Seat Leona

Ljepša alternativa VW Golfu osme generacije

 

2019. je velika godina za Volkswagen grupaciju. Ove godine stižu novi Golf, Leon i A3, tri veoma važna kompakta za ovu grupaciju, a već naredne godine bi se trebala pojaviti i nova Octavia. Nakon gotovo savršenog Golfa sedme generacije, očekivali smo korak naprijed u dizajnu ovog automobila, međutim, špijunske fotografije su izazvale blago razočarenje. Ono što fotografije prikazuju, ne ostavlja nam prostor za optimizam.

 

Stvar bi mogao spasiti novi Seat Leon. Seatovi dizajneri nisu razočarali, a čak ni kamuflaža ne može sakriti atraktivan izgled četvrte generacije španskog Golfa. Leon nastavlja biti automobil s mladalačkim duhom te će sigurno privući veliki broj mlađih kupaca kojima će se svidjeti oštar i agresivan dizajn novog Leona. Dizajn novog Leona u velikoj mjeri prati smjer SUV-a Tarraco, te je prednji kraj gotovo preslikan sa terenca i prilagođen sportskom karakteru Leona. Zadnji kraj će takođe biti veoma sličan Tarracu sa širokim klasterom zadnjih svjetala koja se prostiru cijelom širinom prtljažnika.

 

Iznutra, očekujemo digitalnu revoluciju u ovom segmentu. Baš kao i Golf, novi Leon će takođe imati potpuno digitalni kokpit. Fizička dugmad će biti svedena na minimum, a njih će zamijeniti ekrani i površine osjetljive na dodir. Leonov enterijer je inspirisan onim iz Formentor koncepta.

 

Ponudu motora će činiti 1.0 trocilindarski i 1.5 četverocilindarski benzinski motori, kao i 1.6 dizelski motor uparen sa blagim hibridnim sistemom od 48 V. Cupra Leon bi trebao imati 1.5 TSI motor koji razvija 245 KS, takođe sa blagim hibridnim sistemom. Koristeći isključivo električni pogon, automobil će moći da pređe oko 50 km.

 

Predstavljanje novog Seat Leona očekuje se u septembru, na sajmu u Frankfurtu, dok će prodaja krenuti početkom 2020. godine.

13:29 | Jun 28, 2019

KOMENTARI (0)