VIJESTI / AKTUELNOSTI

Prvi teaser Mercedesovog GLB koncepta

Baby G-klasa u Šangaj stiže kao koncept

 

April je rezervisan za dva velika sajma na kojima ćemo vidjeti nekoliko premijera. Mercedes je prošle godine u Šangaju prikazao Maybach Vision Ultimate Luxury, konceptni terenac koji je izazvao brojne kontroverze i „ukrao show“. Ove godine, Mercedes je spremio daleko umjereniji terenac za Šangaj.

 

Radi se o konceptu modela GLB. Govoreći na osnovu špijunskih fotografija, GLB ponajviše podsjeća na nekadašnji GLK kojeg je naslijedio GLC. Gabaritima, GLB bi trebao biti ispod GLC, a iznad GLA. Dakle, zlatna sredina. Gledajući nomenklaturu, GLB bi trebao biti SUV izvedba B-klase. Stilski, to zapravo i jeste jer slijedi potpuno isti dizajnerski jezik korišten prilikom stvaranja nove B-klase.

 

Mercedes-Benz GLB će dijeliti brojne mehaničke komponente sa novom A-klasom i CLA. Tako će motori i mjenjači biti isti kao i kod pomenutih modela. Obzirom na to da se radi o malom crossoveru, Mercedes će u jeftinijim izvedbama GLB nuditi sa prednjim pogonom, dok će skuplje varijante dobiti 4Matic, pogon na sva četiri točka.

 

Sajam automobila u Šangaju počinje 16.4.2019. godine, što znači da nas od premijere modela GLB dijele samo dvije sedmice.

08:56 | Apr 3, 2019

KOMENTARI (0)