VIJESTI / AKTUELNOSTI

PSA i FCA bi mogli zajedno razvijati EV

Ideja je kreirati „super platformu“ za električna vozila

 

Nakon što su se srednom marta pojavile informacije da PSA cilja više akvizicija, sada su se pojavile nove zanimljive informacije iz PSA. Druga najveća grupacija u Evropi je u pregovorima sa Fiat Chrysler Automobiles grupacijom. Nova saradnja bi retultirala razvojem električnih vozila.

 

Cilj bi bio izraditi „super platformu“ za električna vozila koju bi koristile obje grupacije za njihova električna vozila. Ovim bi se značajno smanjili troškovi razvoja i proizvodnje tih vozila, pa bi i njihove cijene bile znatno niže, a to bi značilo i veći profit za obje grupacije.

 

„Ni jedan proizvođač ne može sebi priuštiti da samostalno razvija platforme za pametna, hibridna, moderna vozila koja stižu u narednim godinama. To iziskuje prevelike investicije za jednog proizvođača. Pregovori PSA i FCA, kao i oni između Daimlera i BMW Grupe su jasan znak da autoindustrija treba naći novu ravnotežu konkurecije.“, izjavio je Carlo Alberto Carnevale Maffe, profesor na Bocconi Univerzitetu u Milanu.

 

Ukoliko zaista dođe do ove saradnje, to bi bio i veliki korak ka potpunom spajanju ove dvije korporacije. PSA je naročito zainteresovana za ovu saradnju jer FCA u SAD-u već posjeduje fabrike i kompletnu infrastrukturu, a time bi im bio znatno olakšan povratak na američko tržište koji je planiran sredinom naredne decenije.

08:53 | Apr 2, 2019

KOMENTARI (0)