SPORT / BH AUTOSPORT

Rally Opatija otvara sezonu Kupa BiH

Početak sezone bez posada iz BiH

 

Reli – svuda ga smatraju kraljevskom disciplinom autosporta. U BiH se on ne može smatrati time. Više ga možemo gledati kao pacijenta koji umire, ali ga održavaju živim na aparatima. Ova godina bi mogla biti i godina njegove definitivne smrti. Jedan od pokazatelja koliko je loša situacija po pitanju relija u BiH govori i činjenica da prvi put od 2014. godine nije raspisan nacionalni šampionat, već samo Kup. Onda smo vidjeli listu prijavljenih posada za prvi reli u sezoni. Na listi nema nikoga iz BiH. Da li smo iznenađeni? Nismo. To je bilo i očekivano. Samo smo razočarani.

 

Listu prijavljenih predvode Rok Turk i Blanka Kacin koji su u Vipavskoj Dolini bili fenomenalni i pobjedom započeli odbranu titule. Turku još uvijek nije 100% „legao“ novi automobil. Podsjetimo, on je nakon dvije sezone u Peugeotu 208 R5, prešao u Hyundai i20 R5. Konkurenciju će mu predstavljati osam posada u R5 automobilima, a najeća prijetnja dolazi iz Mađarske. Aktuelni prvak CEZ reli šampionata Andras Hadik u Ford Fiesti R5 i prvak Hrvatske, Krisztian Hideg u Škodi Fabiji R5, trebali bi najviše namučiti Turka na putu ka drugoj uzastopnoj pobjedi u Opatiji.

 

Ništa manje zanimljivo neće biti ni u klasi R3 gdje će se ponovo nadmetati Viliam Prodan i Juraj Šebalj. Dok će Prodan voziti Renault Clio R3, Šebalj će kao i u Kumrovcu krotiti Toyotu GT86. Da domaćim momcima ne bude lak posao, pobrinuće se Herman Gassner jr. u još jednoj Toyoti. Gassner je čest gost na relijima u Hrvatskoj, a poznavaoci relija ga pamte kao fabričkog vozača Škoda Motorsporta iz 2011. godine. Na reliju će nastupiti i legenda hrvatskog automobilizma, Niko Pulić, za volanom Opel Adama R2.

 

Pred posadama se nalazi 11 brzinskih ispita ukupne dužine 102,14 km. Sutra se voze dva uvodna brzinca AK Opatija 1 i 2, a prvi od ta dva brzinca starta u 18:58, dok je start drugog planiran za 21:01. Akcija se nastavlja u nedjelju brzinskim ispitom AK Rijeka 1 koji starta u 08:53. Start posljednjeg brzinca dana je u 17:12 nakon kojeg ćemo saznati ime pobjednika 28. Relija Opatija.

12:54 | May 3, 2019

KOMENTARI (0)