VIJESTI / PREMIJERE

Renault predstavio Twingo Z.E.

renault

Renault Twingo Z.E.

renault

Renault Twingo Z.E.

renault

Renault Twingo Z.E.

renault

Renault Twingo Z.E.

Domet automobila iznosi 250 kilometara vožnje u gradskim uslovima

 

Renault je predstavio električnu izvedbu svog malog gradskog automobila. Twingo je dobio potpuno električni pogon i nosi oznaku Z.E. (Zero Emission) i spreman je za svjetsku premijeru. Tako se Renaultov mališan pridružuje trojci malih gradskih automobila iz VAG koncerna koji su pretvoreni u električne automobile: Škoda Citigo-e iV, VW e-Up! i Seat Mii Electric.

 

Kao i njegova izvedba sa motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, Twingo Z.E. je automobil sa zadnjim pogonom, a umjesto 1.0 atmosferskog ili 0.9 turbo benzinca, snagu na zadnju osovinu isporučuje elektromotor. Njegova snaga iznosi 81 KS i 160 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za sprint od 0 do 50 km/h za 4 sekunde, a maksimalna brzina iznosi 135 km/h.

 

Twingo Z.E. nije dizajniran za obaranje brzinskih rekorda na Nordschleifeu, ali zahvaljujući bateriji od 22 kWh koja teži 165 kg, Twingo u uslovima gradske vožnje može preći 250 km, dok u kombinovanim uslovima njegov domet iznosi 180 km. Vrijeme punjenja nije impresivno. Ukoliko koristite kućni priključak, trebaće vam 13 sati i 30 minuta za potpuno punjenje baterije, dok bi vam uz Wallbox vrijeme punjenja trebalo biti značajno umanjeno. Ukoliko punite na Wallboxu od 3,7 kW, trebaće vam 8 sati, dok uz duplo jači Wallbox i vrijeme punjenja traje duplo kraće – 4 sata.

14:45 | Feb 24, 2020

KOMENTARI (0)