VIJESTI / PREMIJERE

Renault Samsung XM3 koncept

xm3

Renault Samsung XM3 koncept

xm3

Renault Samsung XM3 koncept

xm3

Renault Samsung XM3 koncept

Zasnovan na Renault Arkana modelu

 

Danas počinje Seoul Motor Show. Sajam u glavnom gradu Južne Koreje je daleko manje poznat od evropskih događaja istog tipa, ali je u Aziji itekako značajan. Kompanije s tog kontinenta najčešće premijere svojih automobila održavaju upravo tu. Jedan od konceptnih automobila koji nam je svakako privukao pažnju je Renault Samsung XM3.

 

Kao prvo, činilo nam se da smo već vidjeli taj automobil te nam nije bilo jasno zašto se ponovo predstavlja nešto što je već predstavljeno. Onda smo shvatili da nije sve kako izgleda. Istina, vidjeli smo model na kojem je zasnovan. XM3 je zapravo korejska verzija Renault Arkane, SUV coupea namijenjenog ruskom tržištu. Sigurno se pitate kakve veze Samsung ima sa automobilima? E pa ovo nije Samsung Galaxy S10, proizvod kompanije Samsung Electronics. Renault je početkom 21. vijeka kupio tadašnji Samsung Motors koji je sasvim logično, postao Renault Samsung Motors. Od tada, Samsungovi automobili su modifikovani Renaultovi automobili za korejsko tržište. XM3 mi u Evropi sigurno nećemo vidjeti na našim cestama i s te strane, on nas ne zanima previše.

 

Međutim, ostavlja se otvoreno pitanje da li je ovo pretprikaz Captur Coupe modela? Prošle godine, viđen je njegov prototip koji je testiran. XM3, kao i Arkana ima ista obilježja i neodoljivo podsjeća na kamuflirani prototip. Našoj tvrdnji u prilog ide činjenica da je model smješten na modifikovanoj B0 platformi, kao i Captur i Duster. Dizajn automobila je usko povezan sa dizajnom novog Clia, a opet, Captur je derivat Clia, odnosno njegova crossover izvedba.

 

Još uvijek nemamo fotografije enterijera, ali vjerovatno je i enterijer sličan (da ne kažemo identičan) kao u novom Cliu. Za razliku od prošle generacije Clia, u upotrebi su novi, kvalitetniji materijali i veliki „tablet“ za upravljanje infotainment sistemom. Zvanični podaci o dimenzijama ovog automobila ne postoje. Ipak, na francuskom sajtu nalaze se dimenzije konceptnog modela. Dužina iznosi 4.550 mm, širina 1.800 mm i visina 1.570 mm. Dakle, oko 200 mm duže od standardnog Captura.

 

Od XM3 se očekuje mnogo u Renault Samsungu, a obzirom na to da bi za razumnu cijenu mogli dobiti atraktivan dizajn koji ima jedan BMW X4 (početna cijena za model X4 xDrive20i 92.219,00 KM s PDV-om), XM3/Arkana i, nadamo se uskoro, Captur Coupe izgledaju kao sasvim primamljiva ponuda.

10:09 | Mar 29, 2019

KOMENTARI (0)