SPORT / WTCR

Rezime prvog WTCR trkačkog vikenda

gue

Esteban Guerrieri

tar

Gabriele Tarquini

bjo

Thed Bjork

Tri trke, tri različita pobjednika

 

U subotu je počela druga sezona FIA WTCR kupa. Za razliku od vremena kada se vozio WTCC i kada su u upotrebi bili automobili TC1 specifikacije, TCR automobili nam drugu godinu uzastopno priređuju sjajnu zabavu čak i na uličnoj stazi kao što je Marakeš i gdje su preticanja veoma teška.

 

Prvu pole poziciju i pobjedu ove sezone za volanom Honde Civic Type R TCR, odnio je vozač Munnich Motorsporta, Esteban Guerrieri. Argentinac je vodio veliku borbu sa Thedom Bjorkom u novom Lynk & Co 03 TCR automobilu i kroz cilj prošao svega šest desetinki ispred šveđanina. Treće mjesto je pripalo njegovom timskom kolegi i sunarodnjaku, Nestoru Girolamiju u još jednom Civicu. Čovjek kojem vrijeme ne može ništa, ali ni okrutni BoP balans performansi, jeste Gabriele Tarquini. On je svoj Hyundai i30 N TCR dovezao do četvrtog mjesta sa zaostatkom nešto manjim od tri sekunde za pobjednikom. Peto mjesto je pripalo povratniku na svjetsku touring scenu, Andyu Priaulxu.

 

Nedjeljne kvalifikacije su pripale Fredericu Vervischu u Audiju RS3 LMS TCR. Belgijanac je letio stazom te mu ni Yvan Muller nije mogao ništa. Vervisch je osvojio prvu startnu poziciju za finalnu, treću trku, dok je zahvaljujući inverznom poretku, u drugoj trci sa prvog mjesta krenuo Nicky Catsburg.

 

Catsburg je poveo trku i uspješno vodio sve do desetog kruga kada je zbog otkazivanja kočnica udario u gumenu barijeru i time završio svoj nastup u Marakešu. Njegovu vodeću poziciju je naslijedio Gabriele Tarquini koji uspijeva izvući maksimum iz Hyundaija koji je zahvaljujući BoP-u, imao smanjenu snagu motora i povećan klirens. Drugo mjesto je pripalo Jean-Karlu Vernayu u Audiju koji je na cilj stigao sa preko tri sekunde zaostatka za Tarquinijem. Treće mjesto je osvojio mladi Yann Ehrlacher u Lynk & Co 03. To je bio drugi podijum za ovaj kineski automobil koji je u Marakešu imao svoj zvanični debi. Pobjednik prve trke, Esteban Guerrieri je stigao do četvrte pozicije, a Mikel Azcona u Cupri TCR kroz cilj je prošao peti.

 

Treća trka donijela je i najveću borbu i najviše „krvi“ na stazi. Vervisch je imao slabiji start te su ga pretekli i Bjork i Muller koji je poveo trku. Na samom početku trke Ehrlacher je nakon naguravanja sa Monteirom završio u zidu, dok se nesretni Portugalac svojom Hondom zabio u rikošetirani Lynk & Co. To je izazvalo izlazak sigurnosnog vozila na stazu te su se vozači ponovo primakli jedni drugima. Trinaest je bio nesretan broj za Mullera koji je u 13. krugu prijavio tehnički problem na svom automobilu, a tri kruga kasnije je i odustao zbog polomljenog stabilizatora. Vodstvo je naslijedio Thed Bjork koji je sigurno odvezao trku do kraja. Drugo mjesto je pripalo Vervischu, a treće mjesto je završilo u rukama Mikela Azcone u Cupri. Esteban Guerrieri je ponovo završio trku na četvrtom mjestu ispred Gabrielea Tarquinija koji je petu poziciju naslijedio od Vernaya koji je nakon otkazivanja kočnica silovito udario zadnjim krajem u zid. Vernay je prošao bez povreda, dok je automobil prema njegovim sumnjama uništen.

 

Vodeći u generalnom poretku nakon Maroka je Thed Bjork koji ima 61 poen ispred Guerrierija sa 56 poena, a slijedi ga aktuelni šampion Gabriele Tarquini sa 49. Naredna stanica WTCR kupa je Mađarska gdje se 27. i 28. aprila vozi drugi trkački vikend.

10:13 | Apr 8, 2019

KOMENTARI (0)