VIJESTI / AKTUELNOSTI

Rimac sprema performantnu izvedbu modela C_Two

rimac

Rimac C_Two

rimac

Rimac C_Two

rimac

Rimac C_Two

rimac

Rimac C_Two

U najavi i pohod na rekord Nurburgringa?

 

Hrvatski konstruktor električnih hiperautomobila, Rimac, prije nekoliko dana je potvrdio da produkcijska verzija C_Two modela stiže u Ženevu naredne godine. Znamo da neće nositi taj naziv, a i da neće napadati rekord na „zelenom paklu“. To je bilo po malo razočaravajuće jer je prava šteta ne osloboditi 1.887 KS na čuvenoj stazi. Ipak, Mate Rimac je ostao po malo nedorečen i tajanstven.

 

U jednom intervjuu, Rimac je izjavio da je zainteresovan za rekord Nordschleifea, ali ne sa modelom C_Two. Ono što do sada nismo znali je činjenica da će pored produkcijskog C_Two modela, Rimac predstaviti i performantnu verziju, fokusiranu na učinkovitost na trkaćoj stazi.

 

Produkcijski C_Two je zamišljen kao pouzdan auto za svakodnevnu upotrebu. Hiperautomobil za svakodnevnu upotrebu, bolje rečeno. Kao takav, nije namijenjen za obaranje rekorda:

„Buduće varijante automobila će biti više fokusirane na stazu. Možda ćemo i ići na rekord. Definitivno razmišljamo i o takvim stvarima.“, rekao je Rimac.

 

Bolje rečeno, svi razmišljaju o tome. Koji god proizvođač napravi performantni automobil sposoban da postavi rekord, razmišljaće o tome.

„Ne znam da li znate, ali kada počnete da dizajnirate automobil, pogotovo visokoperformantni auto, uvijek imate neke ciljeve. Tu su razni poput ubrzanja od 0 do 100, maksimalne brzine i slične stvar. I uvijek, jedna od tema je i vrijeme na Nurburgringu, kao i koliko krugova možete napraviti prije nego se baterija pregrije. Mi razvijamo auto na isti način, tako da sve vrijeme gledamo u simulacije na stazi.“

 

On je naglasio da aktuelni razvojni program modela C_Two je proveden na nekoliko različitih trkaćih staza, ali ne i na Nurburgringu jer to svakako nije ni njegova namjena:

„C_Two nije napravljen da bi bio najbrži automobil. Ali sigurno je da ćete imati dosta zabave u njemu. Na kraju krajeva, ono što kupci cijene nije ta jedna sekunda za koju ćete biti brži na Nurburgringu, već zabava koju imaju u automobilu. Ne samo na stazi, već i na cesti, na siguran način.“, zaključio je Rimac.

09:32 | Nov 28, 2019

KOMENTARI (0)