VIJESTI / AKTUELNOSTI

Rodin FZED je bolid formule kojeg možete kupiti

rodin

Rodin FZED

rodin

Rodin FZED

rodin

Rodin FZED

rodin

Rodin FZED

rodin

Rodin FZED

Skupa igračka za stazu

 

Prije osam godina, Lotus je predstavio T125. Bio je to bolid sličan onima koji su tada voženi u Formuli 1, a cijena od milion dolara vam je nudila ulazak u svojevrsnu privatnu trkaću ligu, tim mehaničara i instruktora vožnje. Kompletan projekat se pokazao kao kompletan promašaj sa svega nekoliko napravljenih i isporučenih primjeraka.

 

Sada se T125 vraća, ali s novim imenom i novim komponentama. Za njegov povratak je zaslužna novozelandska kompanija Rodin Cars. Oni su već postojeći T125 značajno poboljšali i dodali nove komponente koje su izradili pomoću 3D printera. Tako je T125 dobio novi titanijumski izduv, titanijumski upravljački sistem i kompozitna sjedišta. Prvih pet primjeraka se već sklapa i nove komponente se montiraju na bolide.

 

Cijene kreću od 650.000$ što i nije previše, obzirom na to šta dobijete. FZED koristi Cosworthov 3.8 litarski V8 čija snaga iznosi 675 KS na 9.600 obrtaja, a i Rodina tvrde da bolid može preći 5.000 km prije revizije, a pri tom da koristi standardno 98-oktansko gorivo. Svega pet sekundi mu treba da ubrza do 160 km/h. Osim motora, za ovakve performanse je zaslužna i niska masa vozila koja iznosi svega 610 kg.

 

Za vitalne mehaničke komponente, Rodin je koristio samo provjerene i dokazane dobavljače. Pored Cosworthovog motora, bolid koristi Ricardov šestostepeni sekvencijalni mjenjač, Brembov kočioni sistem, Ohlinsove amortizere sa četiri moda podešavanja, felge iz OZ Racinga i Avonove gume.

18:55 | Aug 3, 2019

KOMENTARI (0)