SPORT / BH AUTOSPORT

Rok Turk dominantno do pobjede na 28. Rally Opatija!

Slovenac potukao konkurenciju i slavio drugu pobjedu u svega sedam dana

 

U okolini Opatije u protekla dva dana voženo je 28. izdanje Relija Opatija. Čak 75 posada napustilo je startnu rampu relija i zaputilo se na tradicionalne večernje brzince Breza 1 i Breza 2. Na startu nije bilo posada iz BiH, ali je sedamnaest posada upisalo plasman za Kup naše države.

 

Uvodni brzinci dali su zbijen poredak i male razlike među vodećima. Vodstvo su preko noći držali Andras Hadik i Kristijan Kerteš u Ford Fiesti ispred Roka Turka i Blanke Kacin u Hyundaiju i20. Njih dvojicu je dijelilo svega devet desetinki te smo od nedjelje očekivali veliku borbu do samoga kraja. Treće mjesto su držali Mađari, Antal Kovač i Gergo Ištović u još jednoj Ford Fiesti. Oni su bili „propisno“ udaljeni sa 7,5 sekundi zaostatka.

 

Nedjelja u Opatiji nije donijela velika uzbuđenja. Zapravo smo vidjeli pravu dominaciju Roka Turka koji je doslovno letio opatijskim brzincima i na kraju slavio pobjedu ispred Hadika. Aktuelni prvak Slovenije je svog prvog konkurenta ostavio čak minutu, 33 sekunde i 3 desetinke. Hadik je bio u velikoj opasnosti od Kristijana Hidega koji je pred kraj dana profunkcionisao i opako mu se približio. Ipak, Mađar sa hrvatskom licencom te se morao zadovoljiti trećim mjestom.

 

Četvrto mesto je pripalo još mađarskoj posadi Gergeli Fogasi i David Berendi koji su nadmašili sunarodnjake Pala Lovaša i Tamaša Kurtija u Hyundaiju i20. Publika je uživala u prolazima dvojice Gasnera. Stariji Gasner je svoj Mitsubishi Lancer Evo X R4 dovezao do šestog mjesta ispred Darka Peljhana i Mateja Čara u VW Polu RN4. Na osmom mjestu zaustavio se mlađi Gasner. On je kao i inače vozio svoju Tojotu GT86 CS-R3, a bio je daleko najbrži u svojoj klasi. Deveto mjesto je pripalo još jednoj mađarskoj posadi sa hrvatskim licencama. Janoš Silađi i Aleksandra Varadi su uspešno okončali reli na drugom mjestu za hrvatski nacionalni šampionat. Svega 12,9 sekundi iza njih, stigli su Viliam Prodan i Zoran Raštegorac u Renault Cliu R3 koji su ujedno zatvorili poredak top 10.

 

Što se tiče Kupa BiH, prvo mjesto je odnio već pomenuti Viliam Prodan. Prodan je završio reli sa nešto više od 14 sekundi prednosti ispred prvog pratioca Daniela Tranija u Peugeotu 206 RC. Treće mjesto, daleko od Prodana i Tranija, pripalo je Denisu Saviču za volanom Opel Adama R2. Četvrto mjesto u Kupu BiH pripalo je Roku Jerkiču u MG-u ZR 105. Top 5 Kupa BiH kompletirao je Igor Puž u još jednom MG-u.

 

Naredni reli za Kup BiH se vozi u Sloveniji od 28. do 29.6.2019., kada je na rasporedu 6. Rally Železniki.

22:24 | May 5, 2019

KOMENTARI (0)