VIJESTI / TUNING

Romeo Ferraris tjunirao Alfin SUV Stelvio

Više snage i atraktivniji izgled

 

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio je postavio standarde u svijetu SUV vozila. Sa rekordom na Nordschleifeu, razdrmao je sve proizvođače i podstakao ih da svojim modelima zaista udahnu sportski duh. Vremenom, pojavili su se modeli poput Lamborghini Urusa, Mercedesa GLC 63 AMG koji je ujedno i skinuo Stelvia s prvog mjesta liste najbržih SUV-ova.

 

Ipak, Stelvio ostaje upamćen kao revolucionar. Po svojim fabričkim karakteristikama, Stelvio Quadrifoglio pod haubom ima Ferrarijev 2.9 V6 biturbo motor koji razvija 505 KS i 601 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko automatskog mjenjača.

 

Romeo Ferraris je talijanski tjuner koji se specijalizirao za Alfe, a o tome koliko su ozbiljna tjunerska kuća, govori i činjenica da izrađuju Alfu Romeo Giuliettu po TCR specifikaciji koja se natječe u brojnim regionalnim i nacionalnim šampionatima, ali svakako je najznačajniji onaj svjetski – WTCR.

 

Upravo Romeo Ferraris se pobrinuo da Stelvio Quadrifoglio umjesto fabričkih 505 KS, pod haubom ima 548 KS i 660 Nm obrtnog momenta. Performanse su očekivano poboljšane pa Stelvio više ne postiže maksimalnu brzinu od 283 km/h već 290 km/h. O ubrzanju od 0 do 100 nisu govorili, ali je sigurno i taj rezultat poboljšan.

 

Osim poboljšanih performansi, Stelvio je dobio i novi „look“. Kompletna karoserija je presvučena folijom koja mijenja boju, a zavisno od ugla svjetlosti, automobil može biti tamno zelen, ljubičast ili bronzani. Atraktivniji izgled upotpunjuju 20'' OZ felge i Ragazzon izduvni sistem.

 

Iako je najznačajniju nadogradnju dobio Stelvio sa Quadrifoglio oznakom, ni vlasnici „običnih“ verzija ovog automobila neće biti zakinuti. Poboljšanja će dobiti i benzinski i dizelski motori.

 

O cijeni ove nadogradnje, iz Romeo Ferrarisa nisu dali detalje.

15:03 | Feb 5, 2019

KOMENTARI (0)