VIJESTI / PREMIJERE

RS Q8 je najbrži Audijev SUV ikada

audi

Audi RS Q8

audi

Audi RS Q8

audi

Audi RS Q8

audi

Audi RS Q8

audi

Audi RS Q8

audi

Audi RS Q8

audi

Audi RS Q8

audi

Audi RS Q8

Rekorder Nordschleifea zablistao u Los Angelesu

 

Danas je po prvi put prikazan Audi RS Q8. Svega nekoliko mjeseci nakon predstavljanja „srednje“ izvedbe ovog terenca, SQ8, Audi je u Los Angelesu predstavio svoj najekstremniji i najbrži SUV u historiji. Nakon višemjesečnog testiranja i „nabijanja“ kilometraže na Nordschleifeu, RS Q8 je najavio svoj dolazak rekordom od 7 minuta i 42 sekunde.

 

Baš kao i njegova „braća“ RS6 i RS7, RS Q8 koristi 4.0 litarski biturbo V8 motor sa blagim hibridnim pogonom. Snaga automobila iznosi 592 KS i 800 Nm obrtnog momenta. Osam mišićavih cilindara ovaj automobil „ispaljuju“ do stotke za samo 3,8 sekundi što ga čini svega dvije desetinke sporijim od moćnog Lamborghini Urusa. Za sprint od 0 do 200 mu je potrebno 13,7 sekundi – devet desetinki sporije od Urusa, a oba automobila su elektronski limitirana 305 km/h.

 

Zahvaljujući svojoj coupeovskoj silueti, Q8 je sam po sebi veoma atraktivan automobil, a još kada se nađe u RS izvedbi, onda „jelo“ bude dodatno začinjeno. Kada je RS Q8 u pitanju, sve se govori u superlativima. Na automobilu se nalaze 22-inčne felge sa najvećim gumama ikada montiranim na produkcijski Audijev model – 295/40. Ukoliko su vam 22-inčne, standardne felge male, onda izaberite 23-inčni set, dostupan u različitim bojama, ekskluzivno za RS Q8.

 

Iza velikih aluminijskih felgi kriju se keramičke kočnice sa masivnim diskovima naprijed od 440 mm i 370 mm nazad. Opremljen sa upravljanjem na sva četiri točka, RS verzija je 10 mm šira naprijed i 5 mm nazad. RS izvedba je dobila i krovni spojler koji stvara dovoljno downforcea za bolju stabilnost ovog automobila. Ovo zadovoljstvo košta minimalno 127.000€, a ukoliko krenete da opremate automobil po svom ukusu, onda će vam i trezor Centralne banke biti mal.

20:54 | Nov 20, 2019

KOMENTARI (0)