SPORT / WRC

Safari reli i zvanično otkazan za 2020. godinu

Najisčekivaniji reli ove godine neće biti održan

 

Povratak Safari relija odgađa se za dodatnih godinu dana. Taj dogovor postignut je između tri strane: FIA-e, promotora WRC šampionata i vlade Kenije. Odluka dolazi s ciljem da se zaštiti zdravlje svih učesnika u WRC šampionatu. Pandemija virusa COVID-19 i dalje predstavlja prijetnju prema procjenama stručnjaka te ne žele ništa prepustiti slučaju.

 

Po rasporedu, Safari reli Kenija bi bio sedmi po redu reli u kalendaru, bio bi vožen od 16. do 19. jula. Bilo bi to prvo izdanje nakon 2002. godine kada je WRC šampionat posljednji put posjetio Keniju, a tada je slavio legendarni, pokojni Colin McRae. Ipak, na svu sreću, na njegov povratak ćemo morati sačekati tek dodatnih godinu dana jer je odlučeno da se ovom reliju definitivno da šansa 2021.

 

Izvršni direktor WRC promotora, Oliver Ciesla je izjavio: „Izuzetno nam je žao što donosimo ovu odluku, ali u konačnici nemamo drugog izbora. Šampionat ima dužnost da brine o svakom pojedincu koji učestvuje u njemu, kao i o široj zajednici i ovo ostaje naš primarni fokus. Povratak Safari relija bi bio „highlight“ sezone, a sa predsjednikom Kenije i predstavnicima vlade, postigli smo dogovor za narednu godinu i ponosno najavljujemo Safari reli Kenija 2021.“

21:00 | May 15, 2020

KOMENTARI (0)