SPORT / FORMULA 1

Sauber F1 tim postaje Alfa Romeo Racing

Legendarni talijanski tim postaje samostalan u 2019. godini

 

Nakon što su prošle godine nastupali pod nazivom Sauber Alfa Romeo F1 Team, od ove godine, Sauber postaje u potpunosti Alfin F1 tim. Tu odluku su objavili nešto više od dvije sedmice prije predstavljanja svog novog F1. Prošle godine, Sauber je pod vodstvom Frederica Vasseura, od totalnog autsajdera došao do pozicije da se na pojedinim trkama bori za mjesto najboljih od ostalih.

 

Tako je mali švicarski privatni tim nadmašio fabrički tim Renaulta, već godinama super brzu Force Indiu, Red Bullov drugi tim – Toro Rosso. Charles Leclerc je djelovao dominantno u inferiornom automobilu i to ga je lansiralo visoko – čak u Ferrari.

 

Ove godine, po prvi put još od 1985. Alfa Romeo će imati potpuno svoj tim u Formuli 1. Alfa Romeo je legendaran tim, što niko ne može osporiti. Iako nikada nisu osvojili titulu najboljeg konstruktora, Juan Manuel Fangio ostat će upisan u historiju kao prvi šampion Formule 1. On je 1950. i 1951. godine osvojio dvije uzastopne titule upravo za volanom legendarne Alfe. Vjerovatno bi osvojili i konstruktorsku, ali tada nije postojao šampionat za konstruktore.

 

Od tada, nije bilo više takvih uspjeha. Sveukupno, ostvarili su 10 pobjeda. Sa manjim prekidima, ime Alfe se pojavljivalo u F1 sve do kraja 1985. kada su zadnji put nastupali u šampionatu. Pauza je trajala sve do prošle godine kada su se vratili u Formulu 1 i to na sjajan način.

 

Sauber je bio u finansijskim problemima, na momente se činilo da ćemo i ostati bez ovog tima. Međutim, sponzorski ugovor s Alfom je došao u pravom momentu. Svježa krv Charlesa Leclerca i izuzetno dobar bolid su Sauberu vratili život, vratili su mu stari sjaj.

 

Od naredne godine, ime Sauber se gubi, ali u principu sve ostaje isto.

 

„Čast nam je da ćemo od ove sezone nastupati pod imenom Alfa Romeo Racing. Nakon inicijalnog sponzorskog ugovora, našu saranju sa Alfa Romeom dižemo na viši nivo i sada nam se otvaraju brojne mogućnosti. Ovo je sjajan podstrek za sve nas. Naš trud i naporan rad se isplatio i sada smo tu gdje jesmo. Cilj nam je da nastavimo razvijati svaki segment kako tima, tako i našeg bolida. Vjerujemo da će nas takav pristup gurati naprijed i da će još bolji rezultati doći.“, zaključio je Frederic Vasseur, šef tima Alfa Romeo Racing.

15:07 | Feb 5, 2019

KOMENTARI (0)