SPORT / FORMULA 1

Sjećanje na 29.12.2013.

Dan kada smo skoro izgubili najvećeg svih vremena

 

I neka me ne „razapnu“ na samom startu navijači Ayrtona Senne, kao i Lewisa Hamiltona. Michael Schumacher je bio i ostao sinonim za Formulu 1. Hamilton nezaustavljivo korača ka poravananju, pa možda čak i obaranju Schumacherovog rekorda i na tome mu čestitamo, međutim... Kao da nešto fali u tom kompletnom mozaiku.

 

Michael Schumacher, rođen je u radničkoj porodici u tada podijeljenoj Njemačkoj. Iako je imao „sreću“ da se rodi u Zapadnoj Njemačkoj, Schumacherovi nisu bilo Bog zna imućni. Naprotiv. Michael je rastao u siromašnoj porodici koja je jedva spajala kraj s krajem, ali se ipak značajno isticao po svom interesovanju za automobile i trke.


Pobogu Michael, od svih sportova, izabrao si najskuplji i pri tom najopasniji. Michael je svoj raskošni talenat pokazivao i dok je vozio karting, ali i u nižim kategorijama formule. Od svog debija 1991. godine, pa sve do posljednje trke koju je odvezao 2012. godine, Michael je uživao veliki respekt i simpatije gdje god bi došao. Naravno, najveću slavu je stekao vozeći crveni bolid. U Italiji, Schumachera su uvažavali kao božanstvo zbog silnih uspjeha koje je postigao sa Ferrarijem.

 

Jurio je Michael širom svijeta. Utrkivao se protiv velikih imena. Ukrstio je koplje i sa Sennom i sa Prostom, a 1993. godine mu je pošlo za rukom da ih pobijedi obojicu na jednoj trci, iako je još uvijek bio novajlija. Trkao se i protiv ljutog rivala Hakkinena, Hilla, Montoye, Alonsa... Trkao se i protiv borbenog aviona. Letio je brzinama većim od 350 km/h, a onda je u prvoj godini svoje zaslužene „penzije“ otišao da se opusti na skijanju. Relaksacija se pretvorila u najveću životnu borbu.

 

Michael je 29.12.2013. doživio težak pad na skijanju u švajcarskim alpama i od tada pa sve do juna 2014. godine bio je u induciranoj komi. Njegova porodica ne odustaje od procesa oporavka. Michael je jednom prilikom izjavio kako želi ostati zapamćen kao borac koji se nikada nije predao. Kao da je slutio veliku borbu iz koje će, sigurni smo, izaći kao pobjednik. Drugačiji ishod ne želimo prihvatiti.

 

#KeepFightingMichael

16:43 | Dec 29, 2019

KOMENTARI (0)