VIJESTI / AKTUELNOSTI

Škoda gradi 7.000 punionica u Češkoj

Veliki projekat češkog giganta

 

Sa Škodom više nema šale. Ako je neko mislio da su tek jedan low-cost brend, žestoko se prevario. Kontinuirani rast ovog brenda i napredak propraćen je prelaskom na nove, moderne tehnologije. Na ženevskom sajmu, predstavili su svoj najmanji SUV do sada, Kamiq, ali i koncept Vision iV. To je Škodina vizija budućnosti i smjernica kakvi će biti njihovi modeli u budućnosti.

 

Jasno je da Škoda svoju budućnost vidi u hibridnoj tehnologiji, a osobito u potpuno električnim automobilima. Stoga, Škoda Auto je krenuo ozbiljno da se priprema za doček prvih električnih modela. Investicija vrijedna 32 miliona eura namijenjena je izgradnji 7.000 punionica u Češkoj, a same punionice se prave u tri fabrike takođe u Češkoj. Cilj je promovisati elektromobilnost i podstaći svoje kupce da konvencionalne automobile zamijenje ekološki prihvatljivim modelima. Kompletan projekat, trebao bi biti realizovan do 2025. godine.

 

Prvi Škodin potpuno električni automobil stiže već ove godine. Biće to Škoda Citigo, a nedugo nakon najmanje Škode, stiže i hibridna verzija njihove premium limuzine. Naredne godine stiže i produkcijska verzija koncepta Vision iV kojeg smo vidjeli u Ženevi. U naredne četiri godine, Škoda Auto će investirati dvije milijarde eura u razvoj električnih automobila.

16:48 | Mar 15, 2019

KOMENTARI (0)