VIJESTI / AKTUELNOSTI

Škoda Mountiaq je novi cool koncept

škoda

Škoda Mountiaq

škoda

Škoda Mountiaq

škoda

Škoda Mountiaq

škoda

Škoda Mountiaq

škoda

Škoda Mountiaq

Djelo čeških studenata

 

Škoda iz godine u godinu daje priliku timu pripravnika iz njihove škole da demonstriraju svoje znanje i vještine u kreiranju automobila. Kao baza, uvijek im posluži neki već postojeći automobil, ali je koncept automobila uvijek drugačiji jer ga temeljito izmijene.

 

Najnovija kreacija Škodinih pripravnika je Mountiaq. Inspiracija za ovaj model je nađena u modelu Felicia Fun, posljednjem Škodinom pickup modelu u serijskoj proizvodnji. Iako Mountiaq neće ući u proizvodnju, u bliskoj budućnosti bi mogao poslužiti kao inspiracija za neki novi model.

 

Za izradu ovog koncepta, pripravnici su potrošili preko 2.000 radnih sati kako bi veliki Škodin SUV pretvorili u kamionet. Kako bi ostali u gabaritima postojećeg automobila, odlučili su da tovarni prostor zamijeni zadnji red sjedišta. Vrata su nešto kraća, ali i deblja kako bi se uklopila u taj „muževni look“ automobila. Automobil je dobio širu prednju i zadnju osovinu koja je tri centimetra šira nego standardna.

 

Automobil pokreće 2.0 TSI motor sa 190 KS. Pored standardnog usisa, Mountiaq je dobio i dodatni eksterni po uzoru na „hardcore“ terence koji su učestvovali na Reliju Dakar. Klirens automobila je narastao na 29 cm što je čak 10 cm više od standardnog Kodiaqa. Prava je šteta što će Mountiaq ostati samo konceptni model, a bilo bi izuzetno interesantno voziti ovakav automobil koji posjeduje sve kvalitete pravog terenca.

12:33 | Jun 3, 2019

KOMENTARI (0)