VIJESTI / AKTUELNOSTI

Škoda Octavia RS biće dostupna i kao hibrid?

Pored već standardnih benzinskih i dizelskih varijanti, Octavia RS će biti dostupna i kao punjivi hibrid

 

Škoda je već ranije potvrdila planove da pored standardne Octavije koja će biti ponuđena sa benzinskim, dizelskim i hibridnim motorima, svojim kupcima ponudi i sportsku RS izvedbu, kao i terenski Scout. Posljednji izvještaji iz kompanije govore kako u Škodi nastoje da smanje kilažu svog bestsellera za četvrtu generaciju sportske Octavije. Do sada je Octavia RS bila dostupna s benzinskim i dizelskim motorima, a po prvi put bi se u ponudi mogao naći i hibridni pogon.

 

Kao i u standardnoj Octaviji iV, pogonsku jedinicu čine 1.4 TSI benzinski motor i elektromotor montiran između benzinskog motora i mjenjača. U ovom slučaju, automobil bi imao 245 KS i 400 Nm obrtnog momenta, što je nešto više nego stara Octavia RS sa benzinskim 2.0 TSI motorom.

 

Za ljubitelje dizela, Škoda će ponuditi standardni EA288 motor. Iako su kružile glasine kako će nova Octavia koristiti 2.0 Bi-TDI motor koji se nalazi u Kodiaqu RS, čini se kako to ipak neće biti slučaj te da će dizel od 240 KS i 500 Nm ipak ostati rezervisan samo za Kodiaq.

 

Nova Škoda Octavia RS će debitovati već na proljeće, a spominje se mogućnost premijere i na Sajmu automobila u Ženevi. Za sada je nepoznato koja će verzija biti prva predstavljena. Da li će Škoda odmah ponuditi sve motore i obje karoserijske izvedb ili će postepeno dopunjavati svoju ponudu, ostaje nam da vidimo u narednim mjesecima.

13:47 | Jan 6, 2020

KOMENTARI (0)