VIJESTI / AKTUELNOSTI

Škoda Scala vRS bi mogla biti hibrid

Škodin rival Golfu GTI bi mogao imati hibridni pogon

 

Iz Škode nam stižu prvi nagovještaji o paprenoj Scali. Do sada, Škoda je u vRS gami imala Fabiju prve i druge generacije, Octaviju od prve pa sve do aktuelne generacije i sada, Kodiaq RS. Međutim, kako Fabije vRS više nema, Octavia je ipak limuzina, a Kodiaq terenac, Škodi nedostaje hot hatchback.

 

Sve bi se moglo promijeniti i tu ubrzo. Glasine koje su se pojavile posljednjih dana na internetu govore da se u Škodi uveliko radi na pripremi sportske Scale, a stižu nam i prve informacije o tome šta bi se moglo nalaziti pod haubom Scale vRS. Izvori kažu da će Scalu vRS pokretati hibridni pogon. Kao glavni pogon, koristio bi se 1.5 litarski turbo motor od 140 KS, a pojačanje bi predstavljao elektromotor od 100 KS. To je stavlja u nivo sa standardnim 2.0 litarskim automobilima kao što je Golf GTI, s tim što bi Scala emitovala daleko manje CO2 u atmosferu.

 

Christian Strume, član Škodinog izvršnog odbora za razvoj ulaže veliki napor i gura kompletnu VW grupaciju ka hibridnoj tehnologiji. Iako je odbijao da to potvrdi direktno, na pitanje da li nam uskoro stiže Scala vRS, odgovorio je:

„Sportska izvedba Scale je veoma interesantna iz inžinjerske perspektive. To je tip automobila kakav ja želim, kakvom trebamo težiti svi zajedno kao jedna od najmoćnijih grupacija u autoindustriji.“

 

Bernhard Maier, CEO Škode, takođe jer potvrdio da okolnosti i planovi za budućnost idu u prilog dolasku Scale vRS.

„Kao prvo, cilj nam je proširiti ponudu vRS modela. Sve ideje o novim vRS modelima se temeljito razmatraju i preispituju. Naravno, VRS modeli će u budućnosti gotovo sigurno biti svi hibridni jer na taj način je znatno lakše postići vrhunske performanse uz manju potrošnju goriva i naravno, manju emisiju CO2.“ zaključio je Maier, ostavši tajanstven i izbjegavajući da spomene Scalu. Moraćemo sačekati još neko vrijeme, ali Scala vRS je po nama gotovo izvijesna.

13:35 | Mar 20, 2019

KOMENTARI (0)