VIJESTI / AKTUELNOSTI

Škoda slavi 60. rođendan Octavije

Dvije posebne edicije za 60 godina Octavije

 

Škoda obilježava 60. rođendan svog najpopularnijeg modela. Octavia je po prvi put predstavljena 1959. godine, a 60. godina kasnije, izrasla je u Škodin bestseller i model koji je postao popularnija alternativa za Golf. Octavia je „prerasla“ tu takozvanu Golf klasu i borbu sa Golfom prepustila Scali, a Octavia nastavlja bez prave konkurencije.

 

O važnosti ovog modela govori i činjenica da je Škoda kreirala dvije posebne edicije Octavije. Tako će se u ograničenim količinama na tržištu naći Octavia RS60 i Octavia Combi Tour. Prva nabrojana, Octavia RS60, bazirana je na standardnoj Octaviji RS, ali sa nešto drugačijim uređenjem. Ova češka sportašica biće izrađena u samo 1.959 primjeraka, što je asocira na godinu kada je Octavia predstavljena.

 

Octaviju RS60 ćete prepoznati po crnim, 19-inčnim felgama, crnim završecima auspuha i zatamnjenim staklima. Iznutra, sjedišta su presvučena Alkantarom, a kombinovana je sa kožom. Upravljač je presvučen kožom, a osim kožne presvlake, posjeduje i grijanje. Pod haubom Octavije RS60 se prema želji kupca može naći 2.0 TSI sa 245 KS i prednjim pogonom ili 2.0 TDI sa 184 KS sa pogonom na sva četiri točka. Oba modela koriste sedmostepeni DSG automatik. Cijene Octavije RS60 kreću od 41.090€.

 

Druga „specijalna“ Octavia je namijenjena za svakodnevnu upotrebu. Dok su kod RS60 na prvom mjestu performanse i brzina, Octavia Combi Tour nudi komfor i praktičnost. Na listi opreme nalazi se klima, grijanje sjedišta, indukcijsko punjenje, Bluetooth hands-free sistem i multifunkcionalni upravljač sa paddleshift opcijom za modele s automatskim mjenjačem. U ponudi motora nalaze se tri opcije: jednolitarski benzinac sa 115 KS i šestostepenim ručnim mjenjačem, zatim 1.5 TSI na plin sa 130 KS i sedmostepenim DSG mjenjačem, dok je vrh ponude 2.0 TDI sa šestostepenim ručnim ii sedmostepenim DSG automatskim mjenjačem. Cijene Octavije Combi Tour kreću od 23.990€.

11:29 | Jul 23, 2019

KOMENTARI (0)