VIJESTI / AKTUELNOSTI

Škoda zatvara svoje fabrike na dvije sedmice

Odluka se odnosi na fabrike u Češkoj, dok se u Rusiji i Indiji proizvodnja nastavlja

 

Škoda Auto obustavlja proizvodnju u svojim fabrikama  na teritoriji Češke Republike. Obustava će trajati minimalno dvije sedmice uz mogućnost produženja, sve u zavisnosti od razvoja situacije s korona virusom. Pandemija korona virusa hara Evropom i nije poznato kada će virus biti stavljen pod kontrolu, a autoindustrija je samo jedna od grana privrede koje će biti teško pogođene.

 

Bernhard Maier, CEO Škode je objasnio kako obustava dolazi iz velike odgovornosti prema 37.000 radnika raspoređenih po fabrikama u tri grada: Mlada Boleslav, Kvasiny i Vrchlabi. U Škodi čine sve što je u njihovoj moći kako bi dali svoj doprinos u suzbijanju pandemije zloćudnog virusa. Osim što nastoje zaštititi svoje radnike, Škoda na ovaj način pomaže i ljudima izvan fabrike, naročito najugroženijim skupinama – starijim ljudima i hroničnim bolesnicima.

 

Tri radnika Škode su pozitivna na korona virus, potvrđeno je danas u 15:00. Iz Češke kompanije su odmah poduzeli mjere kako bi zaštitili ostatak radnika u fabrici gdje su bili zaraženi radnici, dok su njih zbrinuli i osigurali im medicinsku njegu i liječenje od virusa. Kompletna fabrika je podvrgnuta dezinfekciji, dok će nekoliko uposlenika biti u samoizolaciji kod kuće.

 

Upravni odbor Škode je odlučio da će radnicima biti ipak biti isplaćene plate. Svi uposlenici će primiti 70% svoje prosječne plate na početku obustave od 18. do 29. marta i 75% od 30. marta do 5. aprila.

17:53 | Mar 19, 2020

KOMENTARI (0)