VIJESTI / AKTUELNOSTI

Škoda želi fabriku u Srbiji?

Zahtjevi tržišta sve veći, proizvodni kapaciteti nedovoljni

 

Prodaja Škodinih modela je u zadnje vrijeme oslabila. Ne zbog manjka interesovanja, dapače, interesovanje je preveliko. Preveliko zato što njihovi proizvodni pogoni više ne mogu da zadovolje toliki broj zainteresovanih kupaca Škode. To je veoma loše zbog gubitka potencijalnih kupaca koji ne žele čekati svoj automobil. Zato Škodino vodstvo razmatra otvaranje novih proizvodnih pogona.

 

Jedna o potencijalnih lokacija je i susjedna nam Srbija. Postoje glasine koje govore da je odluka već pala i da će u Srbiji biti nova Škodina fabrika koju bi takođe koristili Volkswagen i Seat. U opticaju su bile Turska, Bugarska i Rumunija, međutim sve tri su otpisane. Turska je bila prvi favorit, međutim pad lire i unutarnji problemi su Škodu odbili od Turske. Bugarska i Rumunija su takođe bile dobre opcije, ali su zbog manjka infrastrukture i težeg transporta automobila u zapadnu i centralnu Evropu ispale iz užeg izbora.

 

Škoda će se uskoro suočiti sa velikim problemom. Scala i Kamiq su predstavljeni i sve je bliži momenat kada će biti ponuđeni potencijalnim kupcima. Sa trenutnom ponudom modela, koja uključuje Citigo, Fabiju, Rapid, Octaviju, Superb, Karoq i Kodiaq, dolazak Kamiqa biće velika glavobolja. Rapid će ustupiti svoje mjesto Scali, ali problem i dalje postoji jer bi Scala mogla biti znatno popularnija od Rapida. Takođe, naredne godine bi trebao stići i produkcijski model zasnovan na konceptu Mission iV.

07:41 | Mar 18, 2019

KOMENTARI (0)