VIJESTI / PREMIJERE

Škodin koncept budućnosti

visioniv

Škoda Vision iV

visioniv

Škoda Vision iV

visioniv

Škoda Vision iV

Vision iV debituje u Ženevi

 

Škoda Kamiq je definitivno glavna češka zvijezda na ovogodišnjem sajmu u Ženevi, međutim, nekako u sjeni, ostao je koncept koji je Škoda diskretno najavila, a potencijalno je naredna velika stvar iz Škode. Naravno, radi se o Vision iV konceptu koji nam sigurno govori u kojem pravcu će ići Škoda u narednih nekoliko godina.

 

Škoda Vision iV nagovještava još više SUV modela iz Škode i mnogo električnih automobila. Čini se da je Škoda spremna za dramatične promjene, ne kako bi išli u korak s vremenom, već kako bi diktirali razvoj i bili lideri. Vision iV posjeduje dva električna motora, jedan naprijed povezan sa prednjom osovinom, a drugi nazad, povezan sa zadnjom, što zajedno čini pogon na sva četiri točka i Vision iV svestranim crossoverom. Prema WLTP standardima, domet modela je 500 km što je sasvim pristojno. Baterije su kao i inače smještene u pod i ne utiču negativno na prostor u automobilu.

 

Što se performansi tiče, Vision iV do stotke stiže za 5,9 sekundi i razvija maksimalnu brzinu od 180 km/h. Maksimalna snaga motora iznosi 302 KS, a ako brzo ispraznite njihove izvore energije, za samo 30 minuta, baterije će biti puno oko 80%.

 

Do kraja 2020. godine, Škoda planira predstaviti čak 10 električnih ili elektrifikovanih modela, a već ove godine stiže hibridni Superb. Prvi potpuno električni model iz Škode stiže 2020. godine, a Vision iV je adekvatna uvertira.

00:43 | Mar 5, 2019

KOMENTARI (0)