SPORT / WRC

Sordo i Hyundai slavili na Sardiniji!

 

Prva pobjeda za Sorda u Hyundaiju

 

Dani Sordo je pobjednik Relija Sardinija! Kakva završnica ovog prilično mirnog relija. Činilo se da će Tanak upisati novu, laganu pobjedu, međutim, greška na Power stageu je koštala Estonca trijumfa. Sordo je tako upisao prvu pobjedu za volanom Hyundaija, a drugu u karijeri.

 

Kakav je ovo vikend za Hyundai. Iako su mislili da nemaju nikakve šanse protiv Tanka, posljednji brzinac je sve izmijenio. Velika šteta za Toyotin tim koji je odradio savršen posao u Italiji, ali jedini krivac za ovaj debakl je sam Ott Tanak.

 

Druga pozicija je pripala Temuu Suninenu koji je ostvario najbolji rezultat u karijeri. Ovo je veliki uspjeh za Finca koji je imao težak početak sezone. Iza njega, našao se Andreas Mikkelsen, još jedan Hyundaijev vozač. Svojom fenomenalnom vožnjom nastojao je da uhvati četvrto mjesto i završi ispred Evansa, međutim nije ni slutio da je to bila vožnja za podijum.

 

Četvrto mjesto je ipak pripalo Elfynu Evansu nakon velike drame na zadnjem brzincu. Izuzetno dobar nastup u Italiji ih je približio na samo oko 20 poena od Citroena u poretku timova. Na kraju, Ott Tanak je reli završio na petom mjestu, daleko od pozicije koju je izborio sjajnom vožnjom sve do posljednjeg brzinca.

 

Pobjedu u WRC 2 Pro kategoriji odnio je Kalle Rovanpera, a Jan Kopecky je zaokružio Škodinu novu dvostruku pobjedu u šampionatu. Fabia R5 Evo nastavlja nizati uspjehe. Nakon pobjede u generalnom plasmanu Relija Češki Krumlov, Škodin novi automobil je upisao dva uzastopna trijumfa u WRC 2 Pro kategoriji, a njihov Kalle Rovanpera je dodatno povećao prednost u poretku vozača u WRC 2 Pro.

 

Naredni reli se vozi u Finskoj, od 1. do 4. avgusta kada će se najbolji reli vozači svijeta ponovo okupiti nakon mjesec i po dana pauze.

13:30 | Jun 16, 2019

KOMENTARI (0)