SPORT / WRC

Startovao Reli Monte Karlo – cirkus na asfaltu, snijegu i ledu

Reli otvoren noćnim brzinskim ispitom Malijai - Puimichel

 

Reli Monte Karlo 2020. je započeo tradicionalnim ceremonijalnim startom ispred čuvenog kasina, a nakon starta, posade su se zaputile u „boj“ na prvi brzinski ispit Malijai – Puimichel. Prvi brzinski ispit je vožen u povoljnim uslovima i cesta je u velikoj mjeri bila suha, ali je šljunak bio veoma nezgodan i stvarao je probleme vozačima.

 

SS1 Malijai – Puimichel je otvorio aktuelni svjetski prvak i favorit za osvajanje titule, Ott Tanak koji je odvezao jedno respektabilno vrijeme u svom novom automobilu – Hyundaiju i20 WRC. Postignuto vrijeme je bilo dovoljno za drugo mjesto, a od njega je jedino bio brži Sebastien Ogier u Toyoti Yaris WRC. Francuz je na svom domaćem terenu dobio najdominantniji i najbrži auto, te će biti jako teško za konkurenciju da ga pobijedi. Treće najbrže vrijeme na SS1 postigao je Elfyn Evans, takođe vozač Toyote koji je dobio pravo „oružje“ za boj, a mnogi ga smatraju favoritom iz sjenke.

 

SS2 Bayons – Breziers je startovao u 22:26 i nakon konstantnih uslova na prvom brzincu, pred posadama je bio znatno veći izazov u koji je pored same vožnje bio uključen i adekvatan izbor guma. Prvi je ponovo krenuo Ott Tanak, ali Estonac nije briljirao kao na prvom brzincu te je bilo evidentno da neće upisati prvu pobjedu na brzincu za Hyundai. Iza njega, krenuo je Belgijanac, Thierry Neuville i po prolaznim vremenima se mogao naslutiti „brutalan“ rezultat.

 

Štoperica je ponovo bila neumoljiva te je Neuville osvojio SS2 sa 25,5 sekundi ispred drugoplasiranog Ogiera. Ott Tanak je završio brzinac ne trećem mjestu sa 29,7 sekundi zaostatka. Četvrta pozicija je pripala Elfynu Evansu u Toyoti, dok se u top 5 popeo najveći i najtrofejniji reli vozač svih vremena, Sebastien Loeb u još jednom Hyundaiju. Esapekka Lappi je nakon velikih problema na prvom brzincu došao do šestog mjesta, dok je sedmi bio Kalle Rovanpera u Toyoti, inače novajlija u WRC šampionatu.

 

Mads Ostberg je bio uvjerljivo najbrži u WRC 2 šampionatu i zaustavio se na osmom mjestu, dok su top 10 popunili momci takođe u R5 automobilima, ali iz WRC 3 šampionata. Deveti je Eric Camilli, dok je Stephane Sarrazin deseti.

 

Reli se nastavlja sutra ujutro brzinskim ispitom Curbans – Venterol 1 koji starta u 08:36.

 

Generalni plasman nakon SS2:

1.       Neuville / Gilsoul (Hyundai)

2.       Ogier / Ingrassia (Toyota) +19,1

3.       Tanak / Jarveoja (Hyundai) +25,1

4.       Evans / Martin (Toyota) +25,4

5.       Loeb / Elena (Hyundai) +51,0

6.       Lappi / Ferm (Ford) +1:07,8

7.       Rovanpera / Halttunen (Toyota) +1:18,5

8.       Camilli / Buresi (Citroen)** +1:58,6

9.       Ostberg / Eriksen (Citroen)* +1:59,6

10.   Sarazzin / Parent (Hyundai)** +2:19.6

*takmiči se u sklopu WRC 2 šampionata
*takmiči se u sklopu WRC 3 šampionata

21:29 | Jan 23, 2020

KOMENTARI (0)