SPORT / FORMULA 1

Stewart: Hamilton je imao dosta sreće

Legendarni Stewart hvali Hamiltona, ali i napominje da je imao i dosta sreće

 

Trostruki svjetski prvak Jackie Stewart pohvalio je svoga sunarodnjaka i peterostrukog svjetskog prvaka Lewisa Hamiltona jer je trenutno u životnoj formi, ali se i dotakao činjenice da je imao dosta sreće u svojoj karijeri jer je svake godine vozio konkurentan bolid.

 

Hamilton je debitovao 2007. godine u McLarenu, tada najboljem timu na gridu. Bolid je bio izuzetno brz i pouzdan, što je bilo pomalo nekarakteristično za McLaren tih godina. Timski kolega mu je bio tada najbolji vozač, aktuelni prvak, Fernando Alosno. Njihov duel je bio propraćen brojnim kontrovernzim situacijama, a sezonu su završili bodovno jednaki.

 

U svojih šest sezona s McLarenom, Hamilton je bio kandidat za prvak čak četiri puta. Činilo se da je to savršena kombinacija, a onda je Hamilton šokirao kompletnu javnost na kraju 2012. godine odlukom da pređe, u tada, nekonkurentni Mercedes. Bila je to, ispostavit će se, sjajna odluka. McLaren je počeo da slabi, a Mercedes je 2013. godine napravio skok sa četvrtog na drugo mjesto u poretku konstruktora. Ono što je uslijedilo naredne, 2014. godine, nastavilo se i godinama poslije. Hamilton je postao jedan od najuspješnijih svih vremena, oborio je brojne rekorde i opasno se približio postignućima najvećeg svih vremena, Michaela Schumachera.

 

Sir Jackie Stewart je ozbiljno nahvalio Hamiltona:

„Lewis je pokazao da vozi izuzetno dobro. Daleko bolje od svojih konkurenata. Iza sebe ima najbolji tim na svijetu koji dominira već pet godina bez prekida, a osim tima, ima i najbolji motor na svijetu. Ipak, ne smijemo zaboraviti da je Lewis sve vrijeme vozio izuzetno konkurentne bolide. U posljednjih pet godina, najbolje. Već na samom debiju pa i godinu kasnije, imao je izvrstan bolid. Uz Ferrarijev F2008, McLaren je bio najbolji. Hamilton se treba suočiti sa izazovom i pokušati u nekom nekonkurentnom timu.“

 

 

02:07 | Feb 6, 2019

KOMENTARI (0)