VIJESTI / PREMIJERE

Stigao je MX-30 – prva električna Mazda

mazda

Mazda MX-30

mazda

Mazda MX-30

mazda

Mazda MX-30

mazda

Mazda MX-30

mazda

Mazda MX-30

mazda

Mazda MX-30

mazda

Mazda MX-30

mazda

Mazda MX-30

Prvi produkcijski električni automobil iz Mazde

 

Mazda se danas pridružila sve dužoj listi proizvođača koji u svojoj ponudi imaju potpuno električni automobil. MX-30 će ući u historiju kao prva električna Mazda koja je ušla u serijsku proizvodnju, a pored moderne i napredne tehnologije koju koristi, Mazda je iskoritstila MX-30 da napravi jedan lijep omaž nekadašnjem sportskom modelu RX-8 te upotrijebi isti koncept otvaranja vrata koji je korišten na bivšem sportašu.

 

Kao što smo već pisali, Mazdu MX-30 pokreće potpuno nova pogonska jedinica sa oznakom e-SkyActiv. Snaga elektromotora iznosi 143 KS, a napajanje crpi iz paketa baterija od 35,5 kWh, što je ovom automobilu dovoljno za oko 210 km dometa s jednim punjenjem. Kada poredimo sa drugim automobilima, MX-30 ima znatno manji domet, međutim, iz Mazde su se fokusirali na užitak u vožnji i povezanost automobila i vozača.

 

Enterijer automobila je izrađen od ekološki prihvatljivih materijala. Na primjer, konzola je izrađena od pluta koji je napravljen drveća koje nije posječeno, a tapacirung na vratima je izrađen od vlakana nastalih od reciklirane plastike. Ovim činom, Mazda skreće pažnju na važnost upotrebe recikliranih materijala, čak i u autoindustriji.

 

Mazda je već počela da prima narudžbe za MX-30, a prve isporuke se očekuju naredne godine.

11:44 | Oct 23, 2019

KOMENTARI (0)