VIJESTI / PREMIJERE

Stigao je novi Mercedes-Benz GLC (VIDEO)

mb_glc

Mercedes-Benz GLC

mb_glc

Mercedes-Benz GLC

mb_glc

Mercedes-Benz GLC

mb_glc

Mercedes-Benz GLC

mb_glc

Mercedes-Benz GLC

mb_glc

Mercedes-Benz GLC

Druga generacija izuzetno popularnog SUV-a

 

Mercedes je nedavno objavio podatak kako je GLC prošle godine preoteo od C-klase titulu njihovog najprodavanijeg modela. Kompaktan dizajn i omjer uloženo – dobijeno ovaj automobil čini itekako poželjnim, te ne treba čuditi kako je baš on najpopularniji Mercedesov model. Dodamo li na to i titulu najbržeg SUV-a na Nurburgringu, GLC-u dodatna reklama ni ne treba.

 

Nakon tri godine na tržištu, stigao je novi GLC. Na prvi pogled, ništa dramatično se nije desilo izvana. Model je bolje rečeno dobio blagi redizajn. Naprijed, novi GLC izgleda kao baby varijanta daleko većeg GLE modela. Prednji kraj je dobio nova LED svjetla i nešto drugačiji i moderniji dizajn maske, dok metalna, ili pak u ovom slučaju kromirana zaštita prednjeg branika naglašava da je GLC prije svega terenac. Za lakši ulazak u automobil, tu je širi prag automobila koji takođe kromiran. Zadnji kraj je dobio drugačiji dizajn svjetlosne grupe čije je i kućište urađeno po uzoru na sve nove modele Mercedesa počevši od novog CLS i A-klase pa svakog narednog. Donji dio branika je obložen mat crnom plastikom, dok je i ovdje prisutna kromirana zaštita zadnjeg branika u koju su uklopljeni kromirani krajevi izduva.

 

Novi GLC je dobio i nove motore. Mercedes konstantno ulaže velike resurse u razvoj novih tehnologija i novih motora, a novi GLC kao bestseller, mora imati i najmodernije motore. Tako su u ponudi benzinskih motora dva hibridna benzinca. Slabiji se nalazi u modelu GLC 200. Radi se o dvolitarskom četverocilindarskom motoru od 197 KS. Najjači motor u ponudi je u modelu GLC 300. Kao i u GLC 200, pod haubom je motor iste zapremine, ali sa daleko više snage – 254 KS. Oba motora imaju i 48V sistem koji vrši funkciju generatora za bolji odziv Start-Stop sistema, ali nudi dodatnih 149 Nm obrtnog momenta.

 

Iako svi bježe od dizelskih motora, Mercedes misli da još nisu rekli posljednju riječ te su nedavno uložili preko dvije milijarde eura u razvoj dizelskih motora. Pomalo čudna odluka obzirom na to da paralelno s tim razvijaju svoj EQ brend koji služi za električne automobile. Osnovni model sa dizelskim motorom je GLC 200d čija snaga iznosi 161 KS, srednji je GLC 220d sa 194 KS, a najjači dizelaš je GLC 300d sa 242 KS. Svi motori dolaze sa devetostepenim automatikom i 4Matic integralnim pogonom.

 

Iznutra, GLC je konačno dobio MBUX infotainment sistem. Osim MBUX sistema, Mercedes je ubacio i nove, jasnije ekrane, „Hej Mercedes“ asistenta koji se aktivira izgovorom te dvije ključne riječi, ali i satelitsku navigaciju iz nove A-klase. Pored toga, tu je i gadget prikazan u modelu CLA, a to je ambijentalno svjetlo koje markira vozačeve ruke.

 

Zvanično predstavljanje novog GLC-a će biti održano na sajmu u Ženevi, dok prodaja počinje sredinom godine, a cijene će biti naknadno objavljene.

00:45 | Feb 28, 2019

KOMENTARI (0)